Συντάξεις: Στη Βουλή η τροπολογία για 100 ευρώ προκαταβολή στις επικουρικές

Παράταση της ασφάλισης μακροχρόνια ανέργων, ανασφάλιστων και υπερήλικων    

Επικουρικές συντάξεις: Τι δήλωσε ο Υπουργός Εργσίας Κ. Χατζηδάκης στον Σκάι (φωτογραφία αρχείου Ευρωκίνηση)   

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής  στη Βουλή η τροπολογία για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις η οποία περιλαμβάνει και την προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσής της.

Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις: Νέα ρύθμιση για μηνιαία προκαταβολή 100€

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι η προκαταβολή για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης, θα χορηγηθεί έως τις 15 Μαρτίου και θα ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης. 

Διαβάστε το κείμενο της τροπολογίας:  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΈΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο, που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. 

Με διπλές αυξήσεις οι συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε θα πληρωθούν

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». 

Βελτίωση της fast track έκδοσης συντάξεων 

Στην τροπολογία διευκρινίζεται μεταξύ άλλων και η βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track, που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022. 

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι για παράδειγμα οι μακροχρόνια άνεργοι, οι  ανασφάλιστοι και οι υπερήλικες. 

Περιλαμβάνεται επίσης η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς (κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως 31 Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως 29.2.2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022). 

Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων

Με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων: 

– Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών, που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων. 

– Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος Πάσχα σε εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιΐας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή. 

– Διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top