Έρχεται έως τον Απρίλιο ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων

Τέλος στην ταλαιπωρία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Φάκελος ακίνητα

Τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων αναμένεται να δώσει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, ο οποίος θα διευκολύνει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι υποψήφιοι αγοραστές και πωλητές δεν θα χρειάζεται να αναζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα 17 απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο που θα αποκτήσει κάθε ακίνητο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος να παρουσιασθεί πριν από τις εθνικές εκλογές, πολύ πιθανόν έως τον Απρίλιο, και να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη τη Δευτέρα

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου» θα ενεργοποιηθεί εντός του 2023 και θα συνοδεύεται με τις εξής δράσεις:

Νέες μειώσεις σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ

-    Διασύνδεση του συστήματος e-Άδειες με άλλα συστήματα (ΕΦΚΑ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΔΕΔΔΗΕ, Δασική Υπηρεσία και ΔΕΣΦΑ).

-    Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιθεώρησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

O viral διάλογος Μητσοτάκη με πολίτη και ο «χρησμός» για τις εκλογές

-    Κατάργηση της κοινοποίησης της επιφάνειας του κτιρίου στον ΔΕΔΔΗΕ και ολοκλήρωση της ενοποίησης του συστήματος δήλωσης τετραγωνικών μέτρων στους δήμους.

-    Λειτουργία πλατφόρμας για την απόκτηση άδειας κατασκευής.

Πώς θα λειτουργεί ο e-φάκελος

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής θα συλλέγονται ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη σύνταξη των συμβολαίων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Κάρτα ανεργίας ΔΥΠΑ: Διαθέσιμη στο Gov.gr Wallet από σήμερα

Δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο. Όταν τα έγγραφα και δικαιολογητικά «κλειδώσουν» στην πλατφόρμα, τότε υποβάλλεται ηλεκτρονικά η δήλωση και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ηλεκτρονική μετεγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top