Nέα αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη και πτώση των χρηματαγορών 

Αύξηση 0,5% αυτή τη φορά – Στο 2% πλέον το επιτόκιο της ΕΚΤ    

γραφεία ΕΚΤ
Νέα αύξηση επιτοκίων αποφάσισε η ΕΚΤ ( φωτογραφία AP M. Probst)  

Πτώση των κύριων δεικτών έφερε στις χρηματαγορές η τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη 15/12. 

Δάνεια, επιτόκια καταθέσεων, προμήθειες: Λύση «πακέτο» θέλει η Κυβέρνηση  

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών η ΕΚΤ έχει προχωρήσει στην αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων (από τις τράπεζες) στο 1,5% από το -0,5% που ήταν πριν, ενώ το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης είχε φθάσει στο 2% από 0%. 

Πλέον, μετά την αύξηση το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2% και της κύριας αναχρηματοδότησης στο 2,5%, παρασύροντας προς τα πάνω τα ποσά που χρειάζονται για την αποληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών . Παράλληλα,  η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σταδιακά στην «απόσυρση» των μέτρων που είχε υιοθετήσει στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Αύξηση επιτοκίων – «φωτιά» για κάρτες και δάνεια ανακοίνωσε η ΕΚΤ   

Η νέα αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες συνιστά πάντως μία μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου τους και οφείλεται σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, στα πρώτα θετικά σημάδια που εμφανίζονται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων ήταν της τάξεως των 0,75 μονάδων. 

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος το 8,4% για να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023 και στο 3,4% το 2024, από 2,3% που προέβλεπε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται πλέον να υποχωρήσει στο 2,3% το 2025!

Η πτώση των δεικτών μετά τη  νέα αύξηση επιτοκίων 

Η νέα αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε πτώση των κυριότερων δεικτών στα Χρηματιστήρια.  

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0 ,57%  και έκλεισε στις 911,85 μονάδες. 

Ενδεικτικά οι επιπτώσεις σε άλλους δείκτες είναι

FTSE 100 -0,93%
DAX -3,28%
Europe Dow Index -2,84%
SX5E -0,29%
Paris Indices CAC 40 -0,21%

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top