Τιμή ψωμιού: Οι νέες αυξήσεις έφεραν αγορές με σταγονόμετρο στους φούρνους

Η άνοδος στο κόστος των σιτηρών προκαλεί απόγνωση στους αρτοποιούς

«Πυρετό» στους καταναλωτές αλλά και στους αρτοποιούς έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση των αυξήσεων στα σιτηρά. Οι αγορές ακόμα και βασικών αγαθών, όπως το ψωμί, γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ οι επαγγελματίες ξεκινούν... «σαφάρι»  για την ανεύρεση φτηνότερων πρώτων υλών.  

Στα πρόθυρα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία 

Η μείωση της κατανάλωσης αποτυπώνεται και στα αρτοποιεία. Οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά εργαζόμενη σε φούρνο, στο ρεπορτάζ της Μαρίας Παππά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, δείχνοντας τα αρτοσκευάσματα, υπάρχει πελάτης που τα παίρνει ένα- ένα και συγκεκριμένα ένα μικρό «κουρουδάκι», που κοστίζει Εξήντα λεπτά… 

Νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού 

«Ένα ψωμί παίρνω και λίγα κράκερ. Για εμένα δεν είναι κάτι το υπερβολικό. Αλλά για άλλους που έχουν παιδιά…», «μειώνουμε τα πάντα διότι είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχουν ανέβει τα πάντα. Έχουμε τρελαθεί», «δε γίνεται και να μην πάρεις» δηλώνουν από την πλευρά τους καταναλωτές.   

 Ανησυχία για νέο κύκλο ανατιμήσεων στα σιτηρά 

Ο νέος κύκλος ανατιμήσεων προκαλεί στα σιτηρά, προκαλεί ανησυχία και στους εργαζόμενους στα αρτοποιεία.  

Αύξηση στην τιμή σταριού '

Η αύξηση στην τιμή των σιτηρών σε μία εβδομάδα (πηγή: Star)  

«Κάθε εβδομάδα μην πω μέρα παρά μέρα όλα παίρνουν πάνω. Η ζάχαρη, όλες οι πρώτες ύλες. Η μαγιά θα πάρει επάνω, το σουσάμι θα πάρει επάνω, όλα έρχονται αυξημένα. Το μέλι θα πάρει επάνω, το αλεύρι. Όλα είναι αυξημένα. Και το ψωμί και πάλι είναι οικονομικό. Ένα ευρώ το ψωμί δεν είναι τίποτα» δηλώνει η εργαζόμενη σε αρτοποιείο, Άρτεμις Πατούλα.   

Παρατηρητήριο για τις πρώτες ύλες από τους αρτοποιούς 

Η τιμή του σιταριού μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε περίπου 5%  και οι αρτοποιοί ανησυχούν ότι το ρωσικό μπλόκο στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, θα πυροδοτήσει νέο κύκλο ανατιμήσεων 

«Έχουμε ξεκινήσει σαν Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και σε συνεργασία με τα σωματεία της χώρας μας ένα παρατηρητήριο τιμών τουλάχιστον για να μπορούμε να ελέγχουμε τις πρώτες ύλες από τους προμηθευτές μας. Είμαστε στο στάδιο που συλλέγουμε στοιχεία πιστεύουμε σε δέκα δεκαπέντε μέρες να είμαστε έτοιμοι και να ξεκινήσει αυτό το παρατηρητήριο» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.     

Μπλοκαρισμένα εκατοντάδες πλοία με σιτηρά 

Ευρώπη και Ουκρανία κατηγορούν τη Μόσχα ότι είχε προαποφασίσει να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία και να εκβιάσει τη Δύση, με μια επισιτιστική κρίση. 

«Δε λέμε ότι σταματάμε τη συμμετοχή μας στη συμφωνία, όχι. Λέμε ότι διακόπτουμε» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να «δικαιολογήσει» τον εκβιασμό του και στα σιτηρά.   

Ο Ερντογάν δικαιολογεί τη Μόσχα και ετοιμάζεται να ξαναπαίξει το ρόλο του... «εγγυητή».  «Ακόμη κι αν η Ρωσία συμπεριφέρεται διστακτικά γιατί δεν είχε τα ίδια οφέλη,θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας» διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top