Θέρμανση: Τι είναι η θερμοστατική βαλβίδα και πώς εξοικονομούμε ενέργεια

Εξοικονόμηση καυσίμου έως 30% με μία απλή κίνηση

Πρεμιέρα με τιμή «φαρμάκι» θα κάνει το Σάββατο το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ξεκινά 35% ακριβότερα από πέρσι

Με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών και το κόστος της ενέργειας να έχει χτυπήσει «κόκκινο», πολλοί ήδη αναζητούν την πιο φθηνή λύση για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Μια απλή και πρακτική λύση για εξοικονομήσετε καύσιμο είναι η θερμοστατική βαλβίδα καλοριφέρ, η οποία προσφέρει εξοικονόμηση έως 20%-30% στην ενέργεια που καταναλώνεται (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα).

Εξοικονόμηση ενέργειας: Το όφελος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η θερμοστατική βαλβίδα στα καλοριφέρ σας επιτρέπει να έχετε διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Σε τιμή-«φωτιά» θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Τοποθετείται σε κάθε θερμαντικό σώμα της εγκατάστασης που έχετε και - μέσω διακόπτη - ρυθμίζει την κυκλοφορία του θερμού νερού στο σώμα, ανάλογα με την επιθυμητή σε αυτό θερμοκρασία.

Δε βγήκε «λευκός καπνός» για πλαφόν σε φυσικό αέριο - Διχασμένη η Ευρώπη

Οι καλύτερες θερμοστατικές κεφαλές είναι αυτορρυθμιζόμενες και έχουν συνδεδεμένο πάνω τους έναν αισθητήρα που είναι, συνήθως, φτιαγμένος από κερί.

Πού χρειάζονται οι θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ

Ένα τυπικό σύστημα θέρμανσης (με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή αντλία θερμότητας) παίρνει εντολή από τον θερμοστάτη, που είναι μέσα στο σπίτι, και τροφοδοτεί με ζεστό νερό τον χώρο μέχρι να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Τότε ο θερμοστάτης σταματάει την τροφοδοσία με νερό.

Ακρίβεια: Στον «πάγο» μια νέα επιδότηση καυσίμων

Τι γίνεται, όμως, αν ο θερμοστάτης βρίσκεται σε έναν μικρό χώρο; Τότε το περιβάλλον του ζεσταίνεται αμέσως, ο θερμοστάτης κλείνει και οι υπόλοιποι χώροι είναι «κατάψυξη».

Η θερμοστατική βαλβίδα στα καλοριφέρ σας επιτρέπει να έχετε διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού

Η θερμοστατική βαλβίδα στα καλοριφέρ σας επιτρέπει να έχετε διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού / Pexels

Το αντίθετο συμβαίνει αν ο θερμοστάτης είναι τοποθετημένος σε ένα μεγάλο και εκτεθειμένο δωμάτιο. Τότε αργεί να πιάσει θερμοκρασία, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια είναι «φούρνος». Σε αυτές τις περιπτώσεις σώζουν την κατάσταση οι θερμοστατικές κεφαλές σωμάτων.

Πώς λειτουργούν οι θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ

Η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα επιτυγχάνει τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Με την άνοδο της θερμοκρασίας του χώρου και του κεριού, η βάνα σιγά σιγά κλείνει και περιορίζει τη ροή του ζεστού νερού στο καλοριφέρ.

«Πρεμιέρα» με τιμή - «φαρμάκι» θα κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης  

Με λίγα λόγια οι θερμοστατικές κεφάλες ελέγχουν τη θερμοκρασία στα δωμάτια που είναι τοποθετημένες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο θερμοστάτης.

Συστήνεται, μάλιστα, να έχουμε θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ ακόμα και σε αυτόνομη θέρμανση, καθώς θα βοηθήσουν να ρυθμίσουμε σωστά τη θερμοκρασία στο σπίτι, εξοικονομώντας καύσιμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top