Οι τιμές ανεβαίνουν και το καλάθι του νοικοκυριού αδειάζει

Τα νοικοκυριά «κόβουν» ακόμα και το ψωμί

Όλο και πιο άδειο είναι το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς οι μεγάλες ανατιμήσεις ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής, υποχρεώνουν τους καταναλωτές να «κόψουν» απ' όπου μπορούν. 

Καλάθι του νοικοκυριού: Τα 51 προϊόντα που θα έχουν χαμηλές τιμές

Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πρέπει να επιλέξουν ποια θα είναι ακριβώς τα πενήντα προϊόντα που θα πωλούν πιο φθηνά, ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από την αρχή της χρονιάς η τιμή στο αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 40%, στα σπορέλαια κατά 39,8%, στο φρέσκο γάλα κατά 23%, στο γιαούρτι 25% και κατά 18% οι τιμές στα βούτυρα.Οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού, λιγότερα είδη προσωπικής υγιεινής ακόμα και λιγότερα τρόφιμα.

Οι τιμές στα χαρτιά υγείας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,4%, κατά 6,6% στα αφρολουτρα και κατά 8,1% στις βρεφικές πάνες. Πολλοί είναι αυτοί που περιόρισαν ή έκοψαν μια καθημερινή συνήθεια: την αγορά φρέσκου ψωμιού. Άλλοι πάλι επιστράτευσαν τις συνήθειες των γιαγιάδων τους. 

Στο «κόκκινο» 2.000 φούρνοι - Γονάτισαν από το κόστος και την μείωση των πωλήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση του τζίρου στα αρτοποιεία ξεπερνά το 20%. Σε συνδυασμό με τις τιμές στην ενέργεια το μείγμα γίνεται για πολλούς μικρομεσαίους εκρηκτικό. 

Σύμφωνα με την ομοσπονδία αρτοποιών τις τελευταίες μέρες έκλεισαν 50 αρτοποιεία στην Αθήνα και 150 στην επαρχία. Ενώ το επόμενο διάστημα έρχονται νέες ανατιμήσεις. 

Τεράστιες ανατιμήσεις: «Πέταξε» στο 12% ο πληθωρισμός

Για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας οι αρτοποιοί ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας με:
1) Αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.
2) Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα
3) Μείωση ΦΠΑ στο 6%.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top