Πιστοληπτική βαθμολόγηση: Αξιολόγηση των πολιτών πριν πάρουν δάνειο 

ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο: Σε μαύρες λίστες θα μπαίνουν οι πολίτες 

τράπεζα είσοδος

Κανόνες για τη χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, μέσω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, και τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής με την επωνυμία «Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης», προβλέπει το νομοσχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών που τίθεται σήμερα Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας.

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» που θα καταγράφει χρέη σε Δημόσιο και Τράπεζες

Βασικό έργο της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει - δωρεάν από την Αρχή - την πιστοληπτική του βαθμολόγηση, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια ευάλωτων οφειλετών

Από την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης η αξιολόγηση των δεδομένων 

Η επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και των πιστοληπτικών βαθμολογήσεων θα είναι απόρρητη, θα διεξάγεται μόνο από την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ενώ η πρόσβαση άλλων φορέων στα δεδομένα του Συστήματος θα απαγορεύεται.

Η Αρχή θα απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, καθώς και διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, ενώ δεν θα υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες Διοικητικές Αρχές.

Με τη δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, το οποίο θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα γίνεται καταγραφή - σε αναλυτική βάση - του ιστορικού πληρωμών, των ειδών των παρεχομένων εξασφαλίσεων και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι πλέον «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης, μεταξύ πιστωτών και οφειλετών και μεταξύ πιστωτών, ως προς την πιστοληπτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων». «Η ασύμμετρη πληροφόρηση οδηγεί σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ότι οι πιστωτές τείνουν να μην εγκρίνουν τις αιτήσεις δανειοδότησης οφειλετών που διαθέτουν επαρκή πιστοληπτική ικανότητα - ελλείψει στοιχείων για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο - ή ότι οι οφειλέτες δανείζονται περισσότερα χρήματα από όσα είναι σε θέση να εξοφλήσουν, οπότε δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Αχτσιόγλου για την πιστοληπτική βαθμολόγηση: Σε μαύρες λίστες οι πολίτες, θα αποκλείονται από τη ρευστότητα

«Όλο και περισσότεροι πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταχωρούνται στις μαύρες λίστες της πιστοληπτικής βαθμολόγησης» υποστήριξε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για την Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αχτσιόγλου για μέτρα: Με 13 ευρώ τον μήνα δεν προστατεύεται κανείς 

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να δώσει εργαλεία, ώστε να κάνει τη δανειοδότηση των πολιτών ευκολότερη, ασφαλέστερη, περισσότερο προσαρμοσμένη στην κατάστασή τους, αλλά μάλλον να τους καταχωρήσει σε μαύρες λίστες και να τους αποκλείσει από τη ρευστότητα, μια ρευστότητα, που ούτως ή άλλως, είναι συγκλονιστικά περιορισμένη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι σχεδόν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό», είπε η κυρία Αχτσιόγλου. Η βουλευτής εκτίμησε ότι και τα δύο "εργαλεία", που θεσπίζει η κυβέρνηση, θα λειτουργήσουν περισσότερο για να λειτουργήσουν προς όφελος των τραπεζών και όχι των πολιτών. 

«Περισσότερο για να λειτουργήσουν ως ένας κόφτης ρευστότητας, προς τους πολίτες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες που έχουν ανάγκη και όχι για να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης αυτών, να δανειοδοτούνται με ασφαλή δάνεια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top