Μoody's: Πιθανή χρεοκοπία της Ρωσίας - Για αναταράξεις ετοιμάζονται ΗΠΑ-ΕΕ

Το plan b της Αθήνας για την ενεργειακή ακρίβεια και οι ευρωπαϊκοί πόροι

Οι κυρώσεις της Δύσης σφίγγουν τη θηλιά γύρω από την οικονομία της Ρωσίας, με τον Πούτιν να προειδοποιεί τώρα ότι θα αναζητήσει νέες αγορές για τα αέριο και το πετρέλαιό του, εις βάρος των εξαγωγών στη Δύση. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για ένα plan B με εθνική παρέμβαση, προκειμένου να πέσουν οι τιμές του ρεύματος. 

Ρωσία: Συμφωνία με «αρκετούς αγοραστές» για πληρωμή αερίου σε ρούβλια

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του οίκου Moody's η Ρωσία βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών. Λόγο των δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα προσπαθεί απελπισμένα να κάνει τις πληρωμές ξένων ομολόγων με ρούβλια και όχι με δολάρια, όπως προβλέπουν οι περισσότερες διακρατικές συμφωνίες. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί με κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου προς τη Δύση και προσπαθεί να δώσει ανάσες στη ρωσική οικονομία μέσω της εξεύρεσης νέων αγορών. 

«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις εξαγωγές. Να κατευθύνουμε, βήμα -  βήμα, τις εξαγωγές μας προς ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές στα Νότια και στα Ανατολικά» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.  

ΗΠΑ: Το σημαντικό είναι να εφαρμοστούν τώρα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

State Department:  O Πούτιν είναι σε απομόνωση 

«Ο Πούτιν αντιμετωπίζει στρατηγική ήττα στο στρατιωτικό και το οικονομικό μέτωπο. Πολιτικά, ο κ. Πούτιν είναι παρίας, η χώρα του είναι απομονωμένη» σχολίασε o  εκπρόσωπος του State Department Νεντ Πράις.   

Το plan b της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια και οι ευρωπαϊκοί πόροι

Περιμένοντας τις προτάσεις της Ευρώπης για την ενεργειακή ακρίβεια ως τα μέσα Μαϊου, Xreokope;i . Κεντρική ιδέα είναι ένας μηχανισμός μείωσης της χονδρικής τιμή του αερίου, ώστε να συνακόλουθα να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού.

Παρέμβαση για φθηνότερη τιμή αερίου και ρεύματος από την κυβέρνηση 

Εφόσον χρειαστεί θα αξιοποιηθούν εθνικοί πόροι, που μπορεί να "ισοφαριστούν" από την πιθανή εξαίρεση δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος ή αξιοποίηση της κάβας των αδιάθετων 230 δις του Ταμείου Ανάκαμψης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top