ΗΠΑ: Το σημαντικό είναι να εφαρμοστούν τώρα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες σε 50 μέρες πολέμου

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι έχει πλέον επιβάλει «μεγάλης κλίμακας» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή αυτών και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση κάθε προσπάθειας «διαφυγής» από αυτές, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε λάβει μεγάλης κλίμακας κυρώσεις, αλλά η προσοχή μας τις επόμενες μέρες θα επικεντρωθεί στη διαφυγή», δηλαδή στον κίνδυνο η Ρωσία να παρακάμψει τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά αν μπουν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία

«Θα προβούμε σε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες οι οποίες θα προσδιορίζουν τους στόχους που θα αποτρέψουν αυτή τη διαφυγή τόσο στη Ρωσία όσο και πέρα από αυτήν», είπε.

Ουκρανοί πρόσφυγες

«Φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα της ενέργειας στην Ευρώπη και αυτή είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη»ανάμεσα στους Δυτικούς, πρόσθεσε ο Σάλιβαν αναφερόμενος στις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων που οι Ευρωπαίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν διακόψει και που τροφοδοτούν τη ρωσική οικονομία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας διαβεβαίωσε επίσης, σχετικά με τον πλούτο των Ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει λόγω των κυρώσεων, όπως θαλαμηγοί ή περιουσιακά στοιχεία  τους: «ο στόχος μας δεν είναι να τα επιστρέψουμε» στους ιδιοκτήτες τους στο τέλος του πολέμου.

Ζελένσκι: Προτείνει την ανταλλαγή Ρώσου μεγιστάνα με αιχμάλωτους πολέμου

«Στόχος μας είναι να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο», είπε, προσθέτοντας: «υπάρχουν τρόποι που ήδη έχουμε, και άλλοι που ίσως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, και τους εξετάζουμε».

Ένας στρατιώτης παίζει ποδόσφαιρο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία

Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές έχουν ήδη ζητήσει την πώληση ή τη ρευστοποίηιση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζονται από τις κυρώσεις, για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Ο Σάλιβαν παράλληλα τόνισε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Ρωσίας να διαταράξει τις μεταφορές όπλων προς όφελος της Ουκρανίας ενδέχεται να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με τη Δύση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιχειρούν εντός της επικράτειας της Ουκρανίας, επομένως εάν οι Ρώσοι, προφανώς, επρόκειτο να πλήξουν έδαφος του ΝΑΤΟ, όπου συγκεντρώνεται υλικό, αυτό θα επέφερε την ενεργοποίηση του Άρθρο 5 και θα αποτελούσε μια απόλυτη ανατροπή δεδομένων».

Πούτιν: «Θα πουλήσουμε αλλού τους ενεργειακούς μας πόρους»

Το Άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι μια επίθεση σε ένα κράτος μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας αντιστοιχεί σε επίθεση σε όλα τα μέλη της. Το Άρθρο αυτό έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε να συζητήσει εάν κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο, όπως έκαναν πρόσφατα ηγέτες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. 

Ολένα Ζελένσκα: Εδώ και ένα μήνα μιλάμε μόνο στο τηλέφωνο με τον σύζυγό μου

Προειδοποίησε ότι οι μάχες στην Ουκρανία μπορεί να συνεχιστούν για μήνες ή περισσότερο.

Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες μέσα σε 50 μέρες πολέμου 

Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους 50 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μέχρι σήμερα η UNHCR έχει καταγράψει συγκεκριμένα 4.736.471 πρόσφυγες. Το τελευταίο 24ωρο 79.962 άνθρωποι διέφυγαν από την εμπόλεμη χώρα.

Ουκρανοί πρόσφυγες

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν το 90% των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, με τις ουκρανικές αρχές να μην επιτρέπουν σε άνδρες σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί έχουν επίσης φύγει από την χώρα, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δυσκολίες στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους.

Ουκρανοί πρόσφυγες

Ο ΔΟΜ υπολογίζει επίσης τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων σε 7,1 εκατομμύρια.

Συνολικά, επομένως, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φτάσουν σε γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές μέσα στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Έρχεται η «μητέρα των μαχών» - Πλησιάζουν το Ντονμπάς οι Ρώσοι

Πριν από τον πόλεμο, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στα εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο - χωρίς να περιλαμβάνεται δηλαδή η Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, ούτε οι ανατολικές περιοχές που τέθηκαν το ίδιο έτος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top