Ουκρανία: Έρχεται η «μητέρα των μαχών» - Πλησιάζουν το Ντονμπάς οι Ρώσοι

Νέα έκκληση Ζελένσκι στη Δύση για βοήθεια

To ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος των Ρώσων για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία  

Η Ρωσία ετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών στην Ουκρανία. Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στο Ντονμπάς. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι η σφοδρότερη μάχη μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ζελένσκι επέμεινε πως η Ρωσία έχει υποστεί σοβαρές απώλειες. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Πούτιν για γενοκτονία.

Πλησιάζει η στιγμή για τη «μητέρα των μαχών» στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να προετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς. 

στρατιώτες Ουκρανία

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχων» στο Ντονμπάς

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη ανασυνταχθεί και είναι έτοιμες να εφορμήσουν στην ανατολική Ουκρανία. Βρίσκονται ήδη προ των πυλών του Ντονμπάς και οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για την πιο σφοδρή μάχη έως τώρα στην Ουκρανία. 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Βέλγο ομόλογό του, τόνισε πως η Ευρώπη θα βιώσει τη μεγαλύτερη μάχη με τανκ από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

πόλεμος Ουκρανία

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι η μεγαλύτερη μάχη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Όπως αναφέρει το BBC θα είναι η «πιο αιματηρή κι αποφασιστική μάχη» στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που και η Μαριούπολη αναμένει την τελική σύγκρουση. 

Ουκρανία: Μαίνονται οι οδομαχίες στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη, υποστήριξε χθες ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, «μπορούμε να πούμε πως σκοτώθηκαν από 20 ως 22.000 άνθρωποι».

Νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς στην πόλη, που είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα και βομβαρδίζεται επί 40 και πλέον ημέρες. Παραδέχθηκε πως είναι «δύσκολο να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων» στην πολιορκούμενη πόλη.

νεκροί

Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στην Ουκρανία

Μέσω Telegram, ο περιφερειάρχης Κιριλένκο ανέφερε ότι στη Μαριούπολη μαίνονται «μέρα και νύχτα» πλέον «οδομαχίες» και ότι δεν έχει πλέον παρά «ελάχιστες» επαφές στην πόλη.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι περικυκλωμένοι και αποκλεισμένοι στη πόλη, όπου το 90% των σπιτιών έχει καταστραφεί».

κατεστραμμένο άρμα μάχης

Στη Μαριούπολη μαίνονται οι οδομαχίες

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να εδραιώσει τα εδαφικά κέρδη του στην παράλια ζώνη της Αζοφικής Θάλασσας και να συνδέσει το Ντονμπάς με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε εξάλλου ότι απέτρεψε προχθές Δευτέρα προσπάθεια περίπου εκατό Ουκρανών στρατιωτικών με τεθωρακισμένα να σπάσουν τον κλοιό σε εργοστάσιο στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι μάχες στα ανατολικά

Στην ανατολική Ουκρανία, η πλήρης κατάκτηση της οποίας είναι πλέον στόχος προτεραιότητας για τη Μόσχα, το Κίεβο ανακοίνωσε πως αναμένει άμεσα έφοδο ευρείας κλίμακας.

«Κατά τις πληροφορίες μας, ο εχθρός έχει σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την επίθεση στο Ντονμπάς κι αυτή αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτούζιανικ. 

 

 

Οι άμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, ιδίως με έξι τρένα που επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να έχει επιτευχθεί οπωσδήποτε νίκη στο Ντονμπάς ως την 9η Μαΐου, την ημέρα της στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο της νίκης των σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Ουκρανοί στρατιώτες

Οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν αυτών της Ουκρανίας

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση προειδοποίησε ότι «αυτή η μεγάλη επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται να είναι η επανάληψη της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές και εκρήξεις και είπαμε: "Ο πόλεμος ξεκίνησε". Η μεγάλη επίθεση de-facto έχει ήδη ξεκινήσει».

Ουκρανία: Μεγάλο ρωσικό κομβόι κινείται προς το Ντονμπάς

Το CNN ανέφερε ότι μία μεγάλη φάλαγγα του ρωσικού στρατού κατευθύνεται προς το Ντονμπάς, μεταδίδοντας ότι βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας.

 

 

Μάλιστα, βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την εν λόγω ρωσική φάλαγγα.

Οχυρώνεται η ανατολική Ουκρανία

Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί συνεχίζουν να οχυρώνονται στις αμυντικές θέσεις τους, με επίκεντρο φυσικά το Ντονμπάς, όπου το Κίεβο τροφοδοτεί με στρατιωτικό εξοπλισμό, τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα αεράμυνας.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν δυτικοί αξιωματούχοι, το δυναμικό των Ρώσων είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο από εκείνο των Ουκρανών.

πόλεμος

Οχυρώνεται η ανατολική Ουκρανία για να αντιμετωπίση τη μεγάλη επίθεση των Ρώσων

Δυτικός αξιωματούχος προειδοποίησε πως η Ρωσία προχωρά στον διπλασιασμό - τριπλασιασμό των στρατιωτών της στην ανατολική Ουκρανία για τη νέα φάση της εισβολής της.

Πολλοί πιστεύουν ότι από αυτή τη νέα φάση της εισβολής στην Ουκρανία στα ανατολικά θα αποφασιστεί και η τελική έκβαση του πολέμου.

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού

Παράλληλα, δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν τις θηριωδίες της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη. Υπάρχουν δεκάδες αναφορές για επιθέσεις κατά αμάχων, για βασανισμούς αθώων πολιτών, για βιασμούς γυναικών, ακόμα και ανηλίκων.

Στην Μπούτσα, ειδικά, περιοχή της οποίας το όνομα γράφτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία της σύγκρουσης αυτής, εκτός από τις δεκάδες δολοφονίες αμάχων, οι Ουκρανοί καταγγέλλουν και τον βιασμό πολλών γυναικών.

κατεστραμμένα σπίτια στην Ουκρανία

Οι θηριωδίες των Ρώσων στην Ουκρανία συνεχίζονται, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε στο λιθουανικό Κοινοβούλιο και κατήγγειλε εκ νέου τις φρικαλεότητες της Ρωσίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων. 

«Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμού, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών και πολύ μικρών παιδιών. Ακόμη και ενός βρέφους! Είναι τρομακτικό και μόνο να μιλάμε για αυτό», είπε.

Λίγο αργότερα, βγήκε στη δημοσιότητα μια υποκλαπείσα συνομιλία, στην οποία ένας Ρώσος στρατιώτης μιλούσε με τη σύζυγό του, κι εκείνη του είπε να βιάσει γυναίκες στην Ουκρανία, απλώς να μην της πει τίποτα γι’ αυτό και να χρησιμοποιήσει προφυλάξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύζυγος του Ρώσου στρατιώτη φέρεται να του είπε: «Το επιτρέπω, απλώς χρησιμοποίησε προφυλάξεις».

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χλευάζει τον Πούτιν        

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χλεύασε τη δήλωση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πάει όπως προέβλεπε το «σχέδιο» των επιτελών του, διερωτώμενος για ποιο σχέδιο μιλάει όταν η Ρωσία υφίσταται τόσο βαριές απώλειες στην Ουκρανία.

Ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους «ευγενείς» σκοπούς της καθώς συνεχίζει «ρυθμικά και ήρεμα» αυτήν που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Στη Ρωσία ειπώθηκε ξανά ότι αυτή που αποκαλείται “ειδική επιχείρηση” πάει, υποτίθεται, όπως προέβλεπε το σχέδιο. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια βραδινού διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε σήμερα στην πλατφόρμα Telegram.

«Πώς ακριβώς συνελήφθη σχέδιο που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα; Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;» συνέχισε ειρωνικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Διερωτήθηκε πόσους θανάτους Ρώσων στρατιωτικών θα θεωρούσε αποδεκτές απώλειες ο κ. Πούτιν, περιγράφοντας ένα φάσμα από δεκάδες ως εκατοντάδες χιλιάδες. Η Μόσχα, είπε, έχασε σε 48 ημέρες πάνω από όσους άνδρες θρήνησε κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν (1979-1989).

Ουκρανία

Απώλειες μετρούν και οι Ρώσοι σύμφωνα με τους Ουκρανούς

Η κυβέρνηση του κ. Ζελένσκι διατείνεται ότι η Ρωσία έχει υποστεί κάπου 20.000 απώλειες στον πόλεμο.

Η πιο πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση από τη Μόσχα έγινε την 25η Μαρτίου. Έκανε λόγο για 1.351 νεκρούς από την 24η Φεβρουαρίου. 

Ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε πως παρότι ειρωνεύτηκε τον Ρώσο πρόεδρο και τους στρατηγούς του, τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού και την υποδεέστερη τεχνολογία του, ο αντίπαλος της χώρας του δεν είναι ευκαταφρόνητος. 

«Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έχουν κολλήσει όλα τα ρωσικά άρματα μάχης στα χωράφια, δεν το σκάνε όλοι οι στρατιώτες από τα μέτωπα, δεν είναι όλοι οι στρατιώτες κληρωτοί που δεν ξέρουν ούτε πώς να κρατήσουν το όπλο τους», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους φοβόμαστε, σημαίνει πως δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα κατορθώματα των μαχητών μας, του στρατού μας», έσπευσε να συμπληρώσει.

πόλεμος Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει σχεδόν ισοπεδωθεί

Παράλληλα, ο κ. Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει με 100% βεβαιότητα ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, διότι δεν μπορεί να διενεργηθεί έρευνα, καθώς μαίνονται εχθροπραξίες.

Μολαταύτα, υποστήριξε πως οι επανειλημμένες απειλές από κάποιους στη Ρωσία ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για «γενοκτονία» 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε τέλος χθες ότι κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη αυτή για να περιγράψει τι συμβαίνει στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμι) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.

Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Πούτιν για γενοκτονία στην Ουκρανία

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει πως διαπράττεται γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Μέχρι χθες, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο, μολονότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία». Πάντως, ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει επανειλημμένα για «εγκλήματα πολέμου» τον κ. Πούτιν.

Αναφερόμενος στα «φρικιαστικά πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε χθες ότι ο κόσμος «θα ανακαλύψει ακόμη περισσότερα».

«Γενοκτονία», δυνάμει του διεθνούς δικαίου, είναι η εσκεμμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί οποιαδήποτε εθνική, φυλετική, ή θρησκευτική ομάδα. Πρόκειται για το βαρύτερο έγκλημα στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο ενεγράφη το 1948. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» επισήμως επτά φορές (για τη Βοσνία, για τη Ρουάντα, για το Ιράκ, για το Νταρφούρ, για τον διωγμό των Γεζίντι και άλλων μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος, για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων από την Κίνα και, νωρίτερα φέτος, για τον διωγμό των μουσουλμάνων μειονοτικών Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ).

Γενικά ακολουθεί σχολαστικές διαδικασίες προτού επιλέξει να προχωρήσει στη χρήση του όρου, κάτι που εντέλει αποφασίζει ο εκάστοτε ΥΠΕΞ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top