Επιταγή ακρίβειας: Τη Μεγάλη Εβδομάδα το επίδομα των 200 ευρώ

Έκτακτη ενίσχυση για επίδομα παιδιού και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Στόχος είναι το έκτακτο επίδομα Πάσχα, η επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ να δοθεί έως τη Μεγάλη Τρίτη, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου

Έως τη Μεγάλη Πέμπτη,  με την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, να μιλά για Μεγάλη Τρίτη, θα δοθεί στους δικαιούχους το έκτακτο επίδομα Πάσχα, η επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ. 

Άποψη από τον δημοσιογράφο του Star Πέτρο Μποτσαράκο: Ακρίβεια - Ώρα για μη αναμενόμενα μέτρα

Η διάταξη για το επίδομα κατατέθηκε σε τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και προβλέπει παράλληλα και αναλογία Δώρου Πάσχα για εργαζομένους σε Εστίαση, Πολιτισμό ή και όποιους άλλους ετέθησαν σε αναστολή τον Ιανουάριο. 

Επιταγή ακρίβειας: «Κλείδωσε» η ημερομηνία - Πότε θα δοθούν τα χρήματα

Το συγκεκριμένο επίδομα θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απρλίου. 

Ποιοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα Πάσχα των 200 ευρώ

Το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί σε περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το ποσό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δε συμψηφίζεται, ούτε συνυπολογίζεται στα κριτήρια για προνοιακές παροχές. 

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν τα έκτακτα επιδόματα πριν το Πάσχα

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

1.    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενόψει Πάσχα και λόγω της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας .
2.    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά και δικαιούχους επιδομάτων ΟΠΕΚΑ.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά δικαιούχο αλλά αν δύο σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των διακοσίων ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. 

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι έλαβαν κατά τον μήνα Μάρτιο 2022:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική ή συνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον e-Ε.φ.Κ.Α.,

εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, έως 7.200 για το 2020

β) ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, έως 14.400. Για τους σκοπούς του μέτρου, ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2020, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος. Άρα δεν προσμετρώνται άλλα (τεκμαρτά ή πργματικά) εισοδήματα τέκνων ή φιλοξενουμένων κλπ.

γ) συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, βάσει ΕΝΦΙΑ 1.1.2021, έως 200.000 ευρώ.

δ) να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Όσον αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους δικαιούχους επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Η Έκτακτη προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία, σε ανασφάλιστους υπερήλικες και σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος παιδιού.

Έκτακτη ενίσχυση για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα προβλέπεται ο διπλασιασμός της χορηγούμενης μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης, ενώ για το επίδομα παιδιού προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες που το δικαιούνται, με προσαύξηση του μηνιαίως χορηγούμενου ποσού κατά το ήμισυ. 

Η προσαύξηση αυτή καταβάλλεται άπαξ, ανεξαρτήτως αν οι δικαιούχοι λαμβάνουν περισσότερες της μίας από τις προνοιακές παροχές του πρώτου εδαφίου.

Την ανωτέρω προσαύξηση λαμβάνουν και:

  • τα άτομα με αναπηρία που θα κριθεί ότι δικαιούνται αναδρομικής καταβολής της προνοιακής παροχής σε χρήμα για τον μήνα Απρίλιο 2022, μετά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του μηνός αυτού και
  • οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση

Αν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης της παρούσας πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως συνταξιούχοι, θα λαμβάνουν μόνο εκείνην και όχι δεύτερη ως δικαιούχοι Πρόνοιας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top