Υψηλό 26 ετών για πληθωρισμό: Εκτινάχθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο

Αυξήσεις-φωτιά σε ρεύμα, αέριο, καύσιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψωμί

Για επιπτώσεις από τη ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Νέα έκρηξη τιμών σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται σε υψηλό 26ετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία).

Συγκεκριμένα, η σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 δείχνει αύξηση 7,2%. Αντίθετα, κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020 είχε καταγραφεί μείωση 1,3%.

Ακρίβεια: Ρεκόρ 25ετίας για πληθωρισμό – Άλμα 154% για φυσικό αέριο

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, ο γενικός δείκτης καταγράφει αύξηση 1,1%.

Αυξήσεις- φωτιά σε ρεύμα, αέριο, καύσιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψωμί

Τα σκήπτρα των αυξήσεων κρατά το φυσικό αέριο (78,5% τον τελευταίο χρόνο) και το ηλεκτρικό ρεύμα (71,4%), ενώ κατά 41,5% ακριβότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: «Κλειδώνει» στα 250-300 ευρώ – Πότε θα δοθεί

Πληθωρισμός

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο, καταγράφηκε αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου (-23%), ωστόσο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 9,4% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 8,5%.

Πέτσας για ενεργειακή κρίση: Θα μείνει αρκετούς μήνες

Στα είδη διατροφής, αυξήσεις-φωτιά σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα έλαια και λίπη (16,8%), στα λαχανικά (15,2%) και στο αρνί και το κατσίκι (14,4%).

Ρεκόρ 5ετίας σε κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα - Πού ζητούν εργαζόμενους

Όσον αφορά τα νωπά λαχανικά, ήταν ακριβότερα κατά 16% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ ανατιμήσεις 2,8% καταγράφηκαν στα νωπά φρούτα, 4,5% στις πατάτες, 2,1% στο γιαούρτι και 1,2% στο μοσχάρι.

Φόβοι για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες πως τα χειρότερα… δεν πέρασαν, όσον αφορά τις αυξήσεις.

Όπως τόνισε, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1, o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αποκλείεται να δούμε τον πληθωρισμό και στο 8% τους επόμενους μήνες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top