Ερχονται οι αυτόματες κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία

Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός με real time παρακολούθηση

Φορολογία

Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός Eispraxis.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό όπλο που θα επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για την αυτόματη είσπραξη χρεών, απ’ όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Taxisnet: Ποιοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους

Το ηλεκτρονικό «δίχτυ» της ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί αυτόματα, από όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες και βάσεις δεδομένων, στοιχεία για τα εισοδήματα και την υπόλοιπη περιουσία των φορολογούμενων, ώστε στη συνέχεια να προσδιορίζει τι μπορεί να εισπράξει έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Συνολικά, 1.100 εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα αξιοποιηθούν για τη λειτουργία του νέου μηχανισμού, σκανάροντας το προφίλ του κάθε οφειλέτη, ελέγχοντας την οικονομική του κατάσταση και αντλώντας πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και τρίτους.

Απίστευτο: Στα αζήτητα 269 εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές φόρου

Η λειτουργία του Eispraxis καθυστέρησε καθώς υπάρχουν ακόμα μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως η λειτουργία του κέντρου είσπραξης οφειλών Αττικής.

Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός με real time παρακολούθηση

Οι υποθέσεις οφειλής θα καταχωρίζονται βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο οφειλέτη, Ποσό οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).

Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους, το σύστημα  θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη. Θα μπορεί να ενεργοποιεί ακόμα και αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή όχι των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top