Πρεμιέρα για Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και ατομικό «κουμπαρά»    

Ποιοι εντάσσονται υποχρεωτικά και πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

Πρεμιέρα έκανε το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο φιλοδοξεί να αποδίδει υψηλότερες συντάξεις, στους νέους εργαζόμενους. Ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς, εξήγησε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star ποιοι εντάσσονται υποχρεωτικά και πώς λειτουργεί το νέο σύστημα. 

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί - δικηγόροι, που ξεκινούν τώρα τον εργασιακό τους βίο, εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο Δημόσιο Φορέα Επικουρικής Ασφάλισης. Οι εισφορές τους δεν διαφοροποιούνται από τα σημερινά επίπεδα, αλλά καταλήγουν σε έναν ατομικό «κουμπαρά», τον οποίο, μάλιστα, θα μπορούν να παρακολουθούν. Οι εισφορές θα επενδύονται σε κρατικά ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία, με στόχο στο τέλος του εργασιακού βίου να αποδίδουν επικουρικές συντάξεις ως και 55% υψηλότερες από τις σημερινές. 

Νέες επικουρικές: Πώς θα επενδύεται ο ατομικός κουμπαράς

Εγγύηση των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό

Το Κράτος εγγυάται αυτές τις εισφορές συν τον πληθωρισμό, απέναντι σε κάθε κίνδυνο των αγορών, ενώ αν ο εργαζόμενος λόγω αναπηρίας ή θανάτου δεν συμπληρώσει τα υποχρεωτικά 15 χρόνια ασφάλισης, η σύνταξη δεν θα χάνεται αλλά το Κράτος θα καλύπτει τη διαφορά. Στις επικουρικές που ήδη καταβάλλονται δε θα γίνουν περικοπές, ενώ από την επόμενη χρονιά θα μπορούν να υπαχθούν προαιρετικά στο νέο Ταμείο και οι σημερινοί εργαζόμενοι ως 35 ετών. 

Ποιοι θα μπουν στο νέο ασφαλιστικό

Εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας: Μόνο μία εθνική σύνταξη

Εν τω μεταξύ, με εγκύκλιο του, το Υπουργείο Εργασίας δίνει νέα ερμηνεία σε διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου. Εφεξής, κάθε συνταξιούχος δικαιούνται μόνοι μία Εθνική Σύνταξη. Σύμφωνα με νομικούς, οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι παίρνουν ατομική αλλά και σύνταξη χηρείας, καθώς θα υποστούν περικοπές

Με ανάρτηση του ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, έθεσε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά, νέα δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους κι ενισχύουν το εισόδημα, με στόχο να δημιουργηθούν νέες, καλλίτερες θέσεις εργασίας... 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top