Ποιοι θα μπουν στο νέο ασφαλιστικό

Τι είναι ο ατομικός «κουμπαράς» για τους νέους

Τη δυνατότητα και σε νέους εργαζομένους, με λίγα έτη ασφάλισης στο ισχύον σύστημα, να επιλέγουν την ένταξή τους στο νέο κεφαλαιoποιητικό επικουρικό σύστημα, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια δυνατότητα, βάσει των προτάσεων που επεξεργάζονται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα έχουν και ομάδες εργαζομένων για τις οποίες σήμερα δεν προβλέπεται επικουρική ασφάλιση, κατά κύριο λόγο ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Τόσο οι ήδη εργαζόμενοι, νέοι σε ηλικία ή σε έτη ασφάλισης, όσο και οι μη μισθωτοί θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά. 

Το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Στον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης, που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, βρίσκεται ένα νέο, δημόσιο επικουρικό ταμείο που θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ύπαρξη μιας μίνιμουμ εξασφάλισης του αρχικού κεφαλαίου, υπό τη μορφή εγγύησης από το κράτος. Ασφαλιστική κάλυψη θα υπάρχει, άλλωστε, τόσο για τον κίνδυνο θανάτου όσο και αναπηρίας. 

Αναστέλλεται για έναν χρόνο το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

Σημειώνεται πως στο νέο σύστημα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση όλων των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. 

Τι είναι ο ατομικός «κουμπαράς»

Ο πρώτος πυλώνας – η κύρια σύνταξη – θα παραμένει αμιγώς διανεμητικός.

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά

Συμπληρωματικά, θα δημιουργηθεί για τους νέους εργαζομένους ένας ατομικός «κουμπαράς», όπου οι επικουρικές τους εισφορές, της τάξης του 6% σήμερα, θα αθροίζονται, θα τοκίζονται και θα επενδύονται.

Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται πρόταση ώστε τη διαχείριση να μπορούν να ασκούν και ιδιώτες, υπό την αιγίδα του δημόσιου επικουρικού φορέα.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν χαρτοφυλάκια διαβαθμισμένου επενδυτικού κινδύνου, που δυνητικά θα αλλάζει με βάση και την ηλικία των ασφαλισμένων (υψηλότερο επενδυτικό ρίσκο για τους νεότερους, χαμηλότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία).
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top