«Φτωχικά» τα φετινά Χριστούγεννα για 6 στους 10 Έλληνες

Θα ξοδέψουν λιγότερα σε σχέση με το 2020

Πιο λιτά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος(ΣΕΛΠΕ), έξι στους δέκα καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερο φέτος την περίοδο των Χριστουγέννων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Μάλιστα, 1 στους 3 θα ξοδέψει λιγότερα από τα μισά σε σχέση με πέρυσι!

Αναλυτικά:

-Το 58% των καταναλωτών θεωρεί ότι η αξία των αγορών τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μειωμένη, ενώ μόλις ένα 7% εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη, και 35% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη.

Πιο ακριβό φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων

- Το 31% θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από το μισό της δαπάνης του προηγούμενου έτους, άνω του 50%. Μεσοσταθμικά, η εκτίμηση των καταναλωτών μεταφράζεται σε μία εκτιμώμενη μείωση της τάξεως του -20%, δηλαδή ότι φέτος θα χαθεί περίπου το 1/5 του περυσινού «τζίρου».

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 146 ευρώ κατά κεφαλήν.

- Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 14% μέχρι 50 ευρώ, το 23% έως 100 ευρώ, το 25% από 101 ευρώ έως 200 ευρώ, το 17% από 200 ευρώ έως 500 ευρώ και το 7% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά το μισό κοινό, ποσοστό 52% θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές.

Ψώνισαν για Χριστούγεννα… από τη Black Friday

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% , δηλαδή ένας στους 5 καταναλωτές έχει ήδη ολοκληρώσει τις αγορές του για τα Χριστούγεννα, το 7% την περίοδο του black Friday και το υπόλοιπο 13% νωρίτερα. Το 43% των καταναλωτών αναμένεται να κάνει τις αγορές την τρέχουσα εβδομάδα , ενώ το 37% την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Σε σχέση με τις διαδικτυακές αγορές, το 16% δηλώνει ότι θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του ηλεκτρονικά, ποσοστό που δείχνει τη δυναμική των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Το 68% δηλώνει ότι θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος σε φυσικά καταστήματα, ενώ ένα 17% δηλώνει ότι δεν θα αγοράσει. Πρακτικά η αναλογία διαμορφώνεται ως εξής: 1 καταναλωτής αγοράζει κυρίως ηλεκτρονικά για 4 καταναλωτές που αγοράζουν κυρίως φυσικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top