Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις υπερωρίες των εργαζομένων

Αχτσιόγλου: Δώρο σε εργοδότες – Χατζηδάκης: Στα όρια της γελοιότητας

Εργαζομένοι γραφείου

Σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή την υπουργική απόφαση για απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση της προαναγγελίας δήλωσης στην ΕΡΓΑΝΗ των ωρών υπερεργασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για «δώρο στους εργοδότες, που παρανομούν» και προειδοποιεί πως «αν νομίζουν πως θα περάσει στα ψιλά, αυταπατώνται».

Χατζηδάκης: Έλεγαν τρισκατάρατο το νομοσχέδιο και ψήφισαν τα μισά άρθρα του

«Σαν τον κλέφτη και χωρίς ίχνος ντροπής, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εργασίας – με ένα απογευματινό δελτίο Τύπου με άσχετο τίτλο – καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία των εργαζομένων τους. Ο κ. Χατζηδάκης κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που παρανομούν, για να μπορούν ανενόχλητοι να κλέβουν εργάσιμο χρόνο και χρήματα από τους εργαζομένους τους, δίνει ένα ακόμη όπλο στην εργοδοτική παραβατικότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

«Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν για το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το πραγματικό της πρόσωπο. Εχθρική και επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους και τους νέους, ταγμένη στην υπηρεσία των λίγων χωρίς κανέναν ενδοιασμό», προσθέτει.

Ο Τσακαλώτος «τρολάρει» τον Χατζηδάκη με γνωστό κόμικ

Αιχμηρός ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος «τρολάρει» τον υπουργό Εργασίας με το γνωστό κόμικ «Κουραφέλκυθρα».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Οικονομικών, στην ουσία με την υπουργική απόφαση δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να κρατάνε έως και μία ώρα μετά το ωράριό τους τους εργαζόμενους τους χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, αφού αυτές οι ώρες θα είναι από εδώ και πέρα μαύρες.

Χατζηδάκης: Αγγίζετε τα όρια της γελοιότητας

Για δηλώσεις που «αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας» κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας πως πρόκειται για τεχνικές ρυθμίσεις.

Το υπουργείο αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα καταγγέλλει τον ίδιο του τον εαυτό, διότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά ενός συστήματος για τη δήλωση της υπερεργασίας που ίσχυε στα μισά χρόνια από όσα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι θέλει λοιπόν να μας πει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ότι τότε με την ανοχή του δεν δηλωνόταν η υπερεργασία;».

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι, με τη νέα υπουργική απόφαση, δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της, όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο, με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά.

«Καταργήθηκε δηλαδή μια γραφειοκρατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, χωρίς να προστατεύει τον εργαζόμενο, στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι οι λογιστές. Όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η ψηφιακή κάρτα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι η καλύτερη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου τους και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται με ανόητες δηλώσεις μιας παραζαλισμένης αντιπολίτευσης. Προστατεύονται μόνο με μέτρα που επιβάλλουν τάξη και δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας», καταλήγει το υπουργείο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top