Ακρίβεια: Αντιμέτωποι με κύμα αυξήσεων οι καταναλωτές 

«Φουσκώνει» το κύμα εισαγόμενων ανατιμήσεων σε ενέργεια - πρώτες ύλες

«Ηλεκτρισμένη» είναι η ατμόσφαιρα στην αγορά. Παραγωγοί και καταστηματάρχες βρίσκονται αντιμέτωποι με κύμα αυξήσεων στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, οι καταναλωτές μετράνε τα χρήματα στην τσέπη τους τις πρώτες ανατιμήσεις και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο παρεμβάσεων. 

Σταϊκούρας για αυξήσεις τιμών: Θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία

Ακρίβεια υπάρχει σε όλα τα πράγματα και στο σούπερ μάρκετ έχουν πάει δυο φορές επάνω οι τιμές από τα τέλη Αυγούστου, την ίδια στιγμή που κανένας μισθός δεν ανεβαίνει..

Η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. Το κόστος της ενέργειας είναι αυτό που έχει «μουδιάσει»  κυβερνήσεις και καταναλωτές, καθώς «σπρώχνει» προς τα πάνω τις τιμές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Ακρίβεια: Τιμές Ευρώπης με μισθούς Ελλάδας 

Το φυσικό αέριο σπάει τα κοντέρ, με υπερδιπλάσια τιμή από την αρχή του χρόνου. Το πετρέλαιο «τρέχει» με ρυθμούς 54% λόγω της αύξησης στη διεθνή τιμή, ενώ οι αυξημένες κατά 96% τιμές των ρύπων συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το ζήτημα της ακρίβειας έφθασε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται και στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το οποίο χαρακτήρισε «έγκλημα εκ προμελέτης», με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ρωτά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί δεν τολμήσατε να κάνετε πρόταση μομφής;».

Αυξάνεται το κόστος παραγωγής 

Μόνο από τα αναλώσιμα, οι παραγωγοί βλέπουν αυξήσεις 30 - 40%, τις οποίες είναι άγνωστο ως πότε θα αντέξουν να τις απορροφούν, για να μη φτάσουν στους πάγκους.  

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα φακελάκι αγγούρια, με 5.000 σπόρους, από 70 ευρώ έχει πάει στα 130 ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή μέσα σε ένα χρόνο.  

Κύμα ανατιμήσεων:  Έρχονται μέτρα - ασπίδα για την ακρίβεια  
 

Αναλυτές προβλέπουν «ράλι» στις τιμές ως το επόμενο καλοκαίρι. Η τιμή του σιταριού θα αυξηθεί 14% επιπλέον, του ρυζιού κατά 22%, του καλαμποκιού 69%, της ζάχαρης 17%. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top