Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Περισσότεροι οι δικαιούχοι

Πώς θα κάνετε αίτηση

Περισσότεροι θα είναι οι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) το 2021, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων το 2020

Από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκίνησαν οι αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ με σκοπό την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ.

Η προθεσμία για την υποβολή νέας αίτησης για το κοινωνικό τιμολόγιο είναι έως 15 Νοεμβρίου 2021.

Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο

- Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.

- Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2020, όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Η έκπτωση διαμορφώνεται σε 0,075€/kWh για το ΚΟΤ-Α και σε 0,045€/kWh για το ΚΟΤ –Β.

Οι πολίτες οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση έως την 16η Σεπτεμβρίου 2021 και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021 και έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021).

Για αιτήσεις κοινωνικού τιμολογίου απαιτείται η προηγούμενη έγκριση αίτησης ΚΕΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Περισσότεροι δικαιούχοι φέτος

Οι δικαιούχοι για το ΚΟΤ φέτος θα είναι αισθητά περισσότεροι από πέρυσι, χωρίς κάποια αλλαγή στα κριτήρια.

Αυτό οφείλεται στο ότι αρκετά νοικοκυριά δήλωσαν για το προηγούμενο έτος (2020) μειωμένα εισοδήματα, οπότε αυτομάτως έγιναν δικαιούχοι του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Έξι βήματα για το αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών:

1. Μπαίνοντας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων, που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

2. Στη συνέχεια εμφανίζεται μια φόρμα, που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας, και επιλέγετε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

3. Συμπληρώνετε τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, ζητείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου, που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ, που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ, αλλά η αίτησή σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ.

5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Υποβολή Αίτησης». Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top