ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 16,2% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021

«Επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη της οικονομίας» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Χρήστος Σταϊκούρας

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ελέγχουμε την αγορά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το πρόσφατο κύμα ανατιμήσεων, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό θα είναι παροδικό.

Αύξηση άνω 13% στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο «βλέπει» η ΕΤΕ

Σχολιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2021 που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός υποστήριξε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα και σε αύξηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης όλο το 2021 και σε σημαντική κάλυψη των απωλειών του 2020.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%. Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών» πρόσθεσε.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ β' τριμήνου 2021 και β' τριμήνου 2020:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 13,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%).

Ενώ, μεταξύ β' τριμήνου και α' τριμήνου 2021, καταγράφηκαν τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυρών μειώθηκε 0,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,7%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 4,3%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%).
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top