Αλλάζει ριζικά το επίδομα ανεργίας – Πότε θα είναι μεγαλύτερο

Πώς θα συνδέεται με τα προγράμματα κατάρτισης

Κέρματα

Ριζικές αλλαγές (και) στο επίδομα ανεργίας φέρνει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο από το υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Πόσο επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας

Όπως προβλέπεται, έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο από τους συνολικούς πόρους του 1 δισ. ευρώ, ήτοι 250 εκατ. ευρώ, σε προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων.

Κεντρικό ρόλο στη «μόχλευση» των κονδυλίων αυτών θα έχει ο ΟΑΕΔ, καθώς ο Οργανισμός αναλαμβάνει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το μεγάλο στοίχημα της αναμόρφωσης του πλαισίου κατάρτισης.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας έχουν επισημάνει ότι επεξεργάζονται δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις:

-    η πρώτη αφορά τον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες που έχουν διαπιστωθεί

-    η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά την αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης, με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Σκοπός της κυβέρνησης Επίδομα ανεργίας μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης Το φθινόπωρο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ.

Στόχος είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, έχοντας αποκτήσει περισσότερες δεξιότητες και η διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

Επίδομα ανεργίας μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργό αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου με κίνητρο να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα «τρέξουν» αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος, εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλώς ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, εξετάζεται να δίδεται αυξημένο ποσό επιδόματος -ενδεχομένως πιο κοντά στον μισθό του ανέργου- το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα. Αυτό ισχύει, άλλωστε, και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top