Αύξηση κατώτατου μισθού: Πόσο επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας

Ποια άλλα επιδόματα παρασύρονται προς τα πάνω

Προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας, αλλά και μια σειρά από άλλα επιδόματα, συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1/1/2022.

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Προσωπικού) θα πάει στα 407 ευρώ, από 399,25 ευρώ, που είναι σήμερα.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Τα ποσά ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας -το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα- δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 2.400 ευρώ

Μικρή αύξηση θα θα δουν και όσοι λαμβάνουν:

1.    Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

2.    Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

3.    Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

4.    Το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

5.    Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

6.    Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

7.    Από τον κατώτατο μισθό επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι - ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top