Φωτιές Ελλάδα: Πώς θα λάβουν τις αποζημιώσεις οι πυρόπληκτοι

Όλη η διαδικασία

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πυρόπληκτους

Με fast track διαδικασίες θέλει η κυβέρνηση να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες φωτιές που κατέκαψαν ολόκληρη τη χώρα. 

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου οι πυρόπληκτοι να έχουν λάβει την προκαταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται. 

Αποζημιώσεις fast track θα δώσουν οι ασφαλιστικές σε πυρόπληκτους

Τα ποσά των προκαταβολών θα αγγίξουν έως και τις 22.000 ευρώ. 

Φωτιές αποζημιώσεις: Ποια είναι η διαδικασία

Οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr που θα ανοίξει την Τετάρτη 18 Αυγούστου. 

Μητσοτάκης:Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ-Τα μέτρα για τους πληγέντες

Φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxis και να υποβάλουν την αίτησή τους με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, αναφέροντας την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί το ακίνητό τους, σύμφωνα με την προσωπική τους εκτίμηση. 

Φωτιές: Τα ποσά των αποζημιώσεων

Μετά την υποβολή της αίτησης οι πληγέντες θα λάβουν ως πρώτη βοήθεια:

  • Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ.
  • Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ.
  • Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά το ποσό διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι λειτουργικά η ενίσχυση είναι 3.000 ευρώ .

Χαρδαλιάς για φωτιές: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

Οι επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.

Σε δεύτερη φάση θα γίνει η καταβολή του υπολοίπου ποσού στους δικαιούχους αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την εκταμίευση των χρημάτων τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Μητσοτάκης: «Ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν»

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα ξεκινήσουν τον έλεγχο στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να προσδιορίσουν το τελικό ύψος της ζημιάς μετά την υποβολή φακέλου από τον πληττόμενο με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Τα 8+1 μέτρα του υπουργείου Εργασίας για τους πυρόπληκτους

Το επιπλέον ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Έως 150.000 ευρώ η αποζημίωση για τις κατοικίες

Η Στεγαστική Συνδρομή φτάνει έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9) ενώ η προκαταβολή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.

Σταϊκούρας για φωτιές: Αποζημιώσεις μέχρι 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη Στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή. Οι οικονομικές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top