Ο καύσωνας ανέβασε στα «ύψη» τη ζήτηση ρεύματος και τις τιμές χονδρικής

Μεγάλη μείωση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών     

ηλεκτρικό ρεύμα γραμμή υψηλής τάσης

Ο καύσωνας ανέβασε στα «ύψη» τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τις τιμές χονδρικής, οι οποίες σε ολόκληρη την Ευρώπη διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.

Καύσωνας: Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο  μέσος όρος στην αγορά της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα ανήλθε σε 101,82 ευρώ/MWh, ενώ σε αρκετές χώρες η τιμή είναι υψηλότερη, όπως στη Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh). 

Υπουργείο Ενέργειας: Καμία ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

Σε πολλά άλλα κράτη η τιμή διαμορφώνεται σε αντίστοιχα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως στην Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh). 

Οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά οφείλονται εκτός από την έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης και  στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. 

Καύσωνας σε όλη τη χώρα έως και την Κυριακή

Η αυριανή ζήτηση εκτιμάται  από το Υπουργείο Ενέργειας ότι θα ανέλθει σε 182,17 GWh, αυξημένη κατά 42% συγκριτικά με τις αρχές του μήνα όταν η ζήτηση διαμορφώθηκε σε 128 GWh. Για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, επιστρατεύθηκε το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Δήμος Αθηναίων: Οι κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία από τον καύσωνα

Το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από το 20% τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30%. Όπως καταλήγει στην ανακοίνωσή του «η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας είναι συζευγμένη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες. Εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, γεγονός το οποίο μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής». 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top