Νωρίτερα στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών – Πόσο κοστίζει

Πώς θα υπολογίσετε τι ποσό πρέπει να δώσετε

Κέρματα

Να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών, με ελάχιστο ποσό τα 155 ευρώ, τα 130 και τα 89 ευρώ, μπορούν ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και αγρότες, αντίστοιχα.

Με τον νόμο 670/2020 ο υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες αποσυνδέθηκε από το δηλωθέν εισόδημα και καθιερώθηκε το νέο σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Έτσι, άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς εξαγοράς αναγνωριζόμενων χρόνων για μη μισθωτούς ασφαλισμένους. 

Σύνταξη: Αυτά είναι τα ευνοϊκά όρια ηλικίας για μητέρες – γονείς

Από 1/1/2020 μπορούν με αίτηση να καταβάλλουν ως μηνιαίο ποσό εξαγοράς την αντίστοιχη μηνιαία εισφορά, που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής αίτησης αναγνώρισης.

Τι ποσό πρέπει να δώσετε

Για τους μισθωτούς υπολογίζεται με εισφορά 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού. Το ελάχιστο ποσό για το κόστος εξαγοράς διαμορφώνεται στα 130 ευρώ το μήνα, με βάση τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (650 x 20% = 130).

Σύνταξη: Ανατροπές στα πλασματικά έτη – Τι αλλάζει αναδρομικά

Για τους επαγγελματίες ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει κατ’ ελάχιστον 155 ευρώ, που είναι η εισφορά της πρώτης κατηγορίας.

Αναδρομικά: Νέα ρύθμιση για πληρωμές έως και 10.296 ευρώ

Για τους αγρότες, ο κάθε μήνας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το 2021 κοστίζει 89 ευρώ.

Δεν ισχύουν οι εκπτώσεις στην εξαγορά πλασματικών ετών

Με το νέο σύστημα και τη θέσπιση των ελάχιστων ποσών εξαγοράς, οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν τις εκπτώσεις που παίρνουν κατά την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών τους.

Χατζηδάκης: Υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους

Για παράδειγμα, οι νέοι (κάτω της 5ετίας) ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα θελήσουν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, θα καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά κλάδου σύνταξης με 155 ευρώ το μήνα και δεν θα έχουν την «εκπτωτική εισφορά» της πρώτης πενταετίας, που είναι 93 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης.

Πόσο κοστίζουν τα πλασματικά έτη


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top