Συντάξεις-εξπρές: Πώς θα βγαίνουν από δικηγόρους και λογιστές

Ο ασφαλισμένος θα τους επιλέγει μέσω υπεύθυνης δήλωσης προς τον e-ΕΦΚΑ

Στη μάχη της έκδοσης των νέων συντάξεων, αλλά και της εκκαθάρισης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων μπαίνουν οι δικηγόροι και οι λογιστές.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, οι δικηγόροι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τριετή άσκηση επαγγέλματος, ενώ οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί θα πρέπει να είναι Α’ τάξης.

Χατζηδάκης: Υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους

Η αμοιβή τους θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη και θα καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ, ενώ θα πιστοποιούνται και θα εκπαιδεύονται.

Αφού ενταχθούν στο σύστημα, θα μπαίνουν σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο πιστοποιημένων συνεργατών, μέσα από το οποίο θα μπορεί ο ασφαλισμένος να επιλέγει, όποιον επιθυμεί. Θα είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Έκδοση συντάξεων και από ιδιώτες προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης

Η επιλογή από τον ενδιαφερόμενο θα γίνεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης προς τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία θα καθορίζεται το ειδικότερο αντικείμενο του ιδιώτη

Πώς θα βγάζουν τη σύνταξη δικηγόροι και λογιστές

Για την εκτέλεση του έργου τους θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται σε ηλεκτρονικά και έγχαρτα αρχεία του e-ΕΦΚΑ.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες: 

«Κλειδώνουν» αναδρομικά 24 μηνών για συνταξιούχους

  • Διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης (σε έναν ή περισσότερους φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης) και θα εκδίδουν σχετική βεβαίωση
  • Διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία και θα εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση
  • Υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση
  • Εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση
  • Συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών
  • Εκδίδουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης

Οι υπάλληλοι του e- ΕΦΚΑ θα εκδίδουν, βάσει αυτών, τις αποφάσεις απονομής της σύνταξης (προσωρινής/οριστικής, κύριας/επικουρικής, εφάπαξ) μέσα σε 30 ημέρες. 

Εάν παρέλθει το όριο των 30 ημερών από την υποβολή του σχεδίου οριστικής απόφασης και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, θα θεωρείται ότι έχει εγκριθεί το σχέδιο του ιδιώτη, και βάσει αυτού θα απονέμεται η σύνταξη.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top