Η εφορία έβαλε πρόστιμο στην κόρη γιατί πλήρωσε τους φόρους της μητέρας της

Οι δύο Θεσσαλονικιές βρήκαν το δίκιο τους στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

ΔΟΥ Τρικάλων

Πρόστιμο επιβλήθηκε σε μια μητέρα από την εφορία, επειδή η κόρη της πλήρωσε μέσω τραπεζικού λογαριασμού, τις φορολογικές της υποχρεώσεις της πρώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ethnos.gr, η ταλαιπωρία μητέρας και κόρης, που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, όταν από τους ελέγχους των τραπεζικών καταθέσεων που έγιναν για το έτος 2013 από την ΥΕΔΔΕ, βρέθηκε και μια μεταφορά ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό φορολογούμενης, ύψους 4.340,51 ευρώ, προς τη μητέρα της. 

Στη συνέχεια, τους κοινοποιήθηκε οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου δωρεάς, καθώς σύμφωνα με την Δ.Ο.Υ. Ζ' Θεσσαλονίκης, για το ποσό θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος δωρεάς. Στο πλαίσιο αυτό τους καταλογίστηκε πρόστιμο και προσαυξήσεις ύψους 835,03 ευρώ!

Μητέρα και κόρη κλήθηκαν για εξηγήσεις από την εφορία και κατέθεσαν τα παραστατικά των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι η κόρη έδωσε χρήματα στη μητέρα της, για να πληρώσει τους φόρους. Όμως, η ΔΟΥ δε δέχτηκε τους ισχυρισμούς τους και επικύρωσε το πρόστιμο.

Οι δύο γυναίκες προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και τελικά βρήκαν το δίκιο τους. Η κόρη υποστήριξε ότι ο καταλογισμός φόρου άτυπης δωρεάς είναι εσφαλμένος και μη νόμιμος κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 34 του ν.2961/2001 σε συνδυασμό με τις οικείες διατάξεις του Αστικού Κώδικα (496 επ.), καθώς και ότι η εν λόγω πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού δε φέρει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά της άτυπης δωρεάς, δεν επήλθε επαύξηση της περιουσίας της αλλά το υπό κρίση χρηματικό ποσό χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων της οικογένειας.

Εν τέλει, η ΔΕΔ έκρινε ότι στην εν λόγω περίπτωση δε συντρέχει «αληθής» απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που είτε προσκόμισε στον έλεγχο, είτε συνυπέβαλε με την υπό εξέταση ενδικοφανή προσφυγή η προσφεύγουσα, η μεταφορά του εν λόγω χρηματικού ποσού έγινε για την εκπλήρωση οικογενειακών υποχρεώσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top