Tζεντιλόνι: Αύξηση ΑΕΠ σε όλα τα κράτη-μέλη φέτος και το 2022

«Το ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,7% φέτος»

τζεντιλόνι οικονομία

«Μετά τη συρρίκνωση σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, εκτός από την Ιρλανδία το 2020, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη το 2021 και το 2022», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρουσίαση των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Συνολικά, η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο το 2020, συνολικά, από ό, τι είχαμε προβλέψει τον Νοέμβριο», σημείωσε.

Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,5% και 5% στην Ελλάδα για το 2021 και το 2022

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι παρουσιάζοντας τις προβλέψεις τόνισε ότι «συνολικά, το ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται τώρα να αυξηθεί κατά περίπου 3,7% φέτος και 3,9% το 2022 μετά από συρρίκνωση που εκτιμάται στο 6,3% πέρυσι. Με λίγα λόγια σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές μας προβλέψεις: έχουμε μικρότερη συρρίκνωση το 2020, χαμηλότερη ανάπτυξη το 2021, ισχυρότερη ανάπτυξη το 2022».

Σημείωσε, δε, ότι «επειδή η ύφεση το 2020 δεν ήταν τόσο βαθιά όσο αναμενόταν, και χάρη στις ανακαλύψεις σχετικά με τα εμβόλια, προβλέπουμε τώρα ότι η οικονομία της ΕΕ θα επιστρέψει στο επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την κρίση ήδη το 2022 - ακόμη και αν η ανάπτυξη το 2021 αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως».

«Καθώς οι αυξάνονται οι εμβολιασμοί και τα μέτρα περιορισμού σταδιακά χαλαρώνουν, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται», είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και οι κίνδυνοι γύρω από την πρόβλεψη παραμένουν αυξημένοι».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top