Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,5% και 5% στην Ελλάδα για το 2021 και το 2022

«Η πρόβλεψη περιβάλλεται από μεγάλη αβεβαιότητα»

Ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% αντί 5%, «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, αναθεωρώντας τις προβλέψεις που είχε κάνει πριν «σκάσει» το lockdown του Νοεμβρίου. Η θετική ανάγνωση είναι ότι για το 2022 οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης ανεβαίνουν στο 5% για την Ελλάδα, αντί 3,5%.  

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ύφεση το 2021 θα κλείσει στο 10%, λόγω των περιοριστικών μέτρων στο τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ισπανία

Σε ερωτήσεις προς τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, για το εάν αυτό συνεπάγεται αλλαγές στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, εκείνος απάντησε ότι ενθαρρύνονται οι Ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις- όπως και γίνεται- συμπληρώνοντας όμως ότι αυτές οι δυσκολίες και οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για να αποτρέψει τις κοινωνικές επιπτώσεις της νέας κρίσης, δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, "φωτογραφίζοντας" τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη για τους πλειστηριασμούς. 

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η βραδύτερη ανάκαμψη στη διάρκεια του 2021 θα επιτευχθεί κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης, που θα «τρέξει» με την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου, ενώ ως προς τις επιδόσεις του Τουρισμού, η Κομισιόν είναι μάλλον επιφυλακτική, κάνοντας λόγο μόνο για σταδιακή επιστροφή των επισκεπτών. 

Στις αβεβαιότητες, πέρα από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο και τους εμβολιασμούς, που αυτές θα επηρεάσουν και τον Τουρισμό, η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για το πώς θα ανακάμψει ο ιδιωτικός τομέας μετά την άρση των μέτρων στήριξης. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά σε γεωπολιτικούς κινδύνους, με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι να κάνει εμφανώς αμήχανος αναφορές σε γνωστές εντάσεις στην Α. Μεσόγειο, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρώπη είναι δεσμευμένη ως προς την αποφυγή συνεπειών στις οικονομίες. 

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι στις προβλέψεις της, δεν έχει ενσωματώσει τις επιπτώσεις από το θετικό αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ανάκαμψη 3,8 % Ευρωζώνη το 2021-22 αναμένει η Κομισιόν 

Ανάκαμψη 3,8% το 2021 και το 2022 αναμένει, εξάλλου, η Κομισιόν, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ αναμένεται να φθάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση, νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2020, κυρίως λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη δυναμικής ανάπτυξης που προβλέπεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, «εν μέσω πανδημίας, με την αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων, μαζί με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του ιου, πολλά κράτη μέλη επαναφέρουν ή επιτείνουν τα μέτρα περιορισμού», αλλά ταυτόχρονα, η έναρξη προγραμμάτων εμβολιασμού «παρέχει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία».
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top