Νέα μέτρα στήριξης για εστίαση εν αναμονή του ανοίγματος

Δε θέλουν άνοιγμα μόνο των εξωτερικών χώρων οι εστιάτορες

Εστίαση κλειστή

Νέα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, που έχει δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα από το lockdown, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε περίπου δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί ένα επιπλέον χρηματοδοτικό πρόγραμμα για μικρομεσαίες, από το οποίο θα καλυφθεί και η εστίαση.

Εκπρόσωποι του κλάδου είχαν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη και την Τετάρτη, με τον υπουργό, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και - ανάμεσα σε αυτά που ζήτησαν - ήταν σαφής χρονικός ορίζοντα για την απαλλαγή από τα ενοίκια, δηλαδή αν θα συνεχιστεί και πέρα από το Φεβρουάριο. 

Lockdown: Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

Σήμερα συμπληρώνονται 147 ημέρες lockdown και αυτό που ξεκαθάρισαν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι δε γίνεται να ανοίξει η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως είναι κρίσιμο το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου για το πώς θα ανοίξει ο κλάδος. 

Οι εστιάτορες αναφέρουν πως τα «λουκέτα» μπαίνουν το ένα μετά το άλλο. Ήδη, έχουν κλείσει 40 καταστήματα στο κέντρο Αθήνας και Γκάζι και υπολογίζεται ότι το 20% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να ξανανοίξει.

Σε καλύτερη κατάσταση φαίνεται να βρίσκονται τα μικρά καταστήματα εστίασης (κυρίως καφέ) λόγω take away και delivery. Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες τζίρου 70% στην εστίαση περιορίζονται γύρω στο 46% λόγω του delivery.

Εκεί που η καταστροφή είναι ολοκληρωτική είναι στις επιχειρήσεις catering. Οι απώλειες του τζίρου φτάνουν το τρομακτικό 90% ή ακόμη και 100%. Στο ίδιο καζάνι «βράζουν» οι αίθουσες δεξιώσεων, τα κτήματα και κέντρα διασκέδασης

Αξίζει να αναφερθεί ότι εστίαση συμμετέχει στο ΑΕΠ με περίπου 10% και αφορά 80.000 επιχειρήσεις με περίπου 330.000 εργαζόμενους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top