Αραμπατζή: Ψηφιακό «διαβατήριο» για ελληνικό γάλα, κρέας, μέλι και ψάρια 

Ηλεκτρονικά η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών για τις εξαγωγές 

Φωτεινή Αραμπατζή Βουλή

Ψηφιακό «διαβατήριο» για κομβικής σημασίας αγορές Τρίτων Χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, αποκτούν πλέον τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλιεύματα, το μέλι, το κρέας ανακοίνωσε στη Βουλή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή. 

Αραμπατζή: Επιδότηση 5,7 εκατ. ευρώ σε αλιείς για απόσυρση της βιντζότρατας

Κατά την εισήγησή της στην τροπολογία για την ίδρυση και λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Υγειονομικών Πιστοποιητικών για το Εξαγωγικό Εμπόριο (Π.Σ.Δ.Υ.Π.Ε.E.), με την ονομασία «Εξαγωγές Ζώων, Τροφίμων Ζωικής προέλευσης και Ζωικών Υποπροϊόντων», η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι  «Μ’ ένα μικρό νομοθετικό βήμα για την Βουλή, γίνεται ένα αναπτυξιακό άλμα για έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας». 

Η Υφυπουργός εξήγησε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κτηνιατρικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ δημιούργησαν σε χρόνο ρεκόρ την ψηφιακή πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr, μέσω της οποίας θα γίνεται πλέον η έκδοση των πιστοποιητικών, που είναι απαραίτητα για τις εξαγωγές των προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος ήδη σε 23 χώρες του πλανήτη. Η αξία των εξαγωγών των εν λόγω προϊόντων στις συγκεκριμένες αγορές από 600 ελληνικές επιχειρήσεις ανήλθε το 2019 σε 175 εκατ. ευρώ.

Η Αραμπατζή της ΝΔ παρέλασε με μακεδονική φορεσιά στις Σέρρες!

Έως το τέλος του 2020 στόχος είναι να έχουν ανεβεί στην πλατφόρμα 120 διακριτές αιτήσεις και ισάριθμα υγειονομικά πιστοποιητικά εξαγωγής προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος, εντάσσοντας το σύνολο των προς εξαγωγή προϊόντων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με τις οποίες έχει συναφθεί διακρατική συμφωνία.

Η Υφυπουργός διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα η έκδοση αυτών των πιστοποιητικών γινόταν μόνο έγχαρτα από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και αφού προηγούνταν έγγραφη αίτηση και αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου.

Στο εξής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών τους στο taxisnet, να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους και ο αρμόδιος υπάλληλος των ΔΑΟΚ να κάνει ηλεκτρονικά τον έλεγχο και να εκδίδει το πιστοποιητικό. Το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των ΔΑΟΚ έχει ήδη περάσει 3 κύκλους εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος.

«Η νέα πλατφόρμα αποτελεί δράση-τομή στο εξαγωγικό εμπόριο και θέτει την Ελλάδα στην πρωτοπορία του πλανήτη, καθώς επιτυγχάνει την ψηφιοποίηση των υγειονομικών πιστοποιητικών νωρίτερα από πολλές άλλες, περισσότερο ανεπτυγμένες ψηφιακά, ανταγωνίστριες στις εξαγωγές, χώρες», επεσήμανε η κα Αραμπατζή.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top