Επίδομα 800 ευρώ: Σήμερα οι πληρωμές - Ποιοι το δικαιούνται

Τι θα γίνει με τις περιοχές που ήρθαν νωρίτερα τα τοπικά lockdown

Καταβάλλεται σήμερα το επίδομα των 800 ευρώ ή αλλιώς αποζημίωση ειδικού σκοπού, σε 328.360 εργαζόμενους που το δικαιούνται.

Επίδομα 800 ευρώ: Οι τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων

  • 277.999 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης κατά τον μήνα Νοέμβριο από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή κατά το δεύτερο lockdown. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν μέση αποζημίωση ανέρχεται 677 ευρώ. Οι αποζημιώσεις τους υπολογίστηκαν με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.
  • 7.718 εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, που υπέβαλλαν μονομερή δήλωση στο σύστημα «Εργάνη». Θα λάβουν  μέση αποζημίωση 468 ευρώ, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ.
  • 2.242 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, που υπέβαλλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις. Θα λάβουν 530 ευρώ κατά μέσο όρο (βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ).
  • 40.401 εργαζόμενοι ενταγμένοι στον Μηχανισμό «Συν – Εργασία» για τον μήνα Οκτώβριο, οι οποίοι θα λάβουν 263 ευρώ κατά μέσο όρο.

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις σε περιοχές που ήρθαν νωρίτερα τα τοπικά lockdown

Σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου τα τοπικά lockdown ήρθαν νωρίτερα από το εθνικό, οι εργαζόμενοι πληττόμενων όσο και κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή αθροιστικά από 1η Νοεμβρίου, ώστε να λάβουν το πλήρες ποσό των 800 ευρώ.

Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους: Πότε θα δοθεί

Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν και οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, που είχαν το δικαίωμα των αναστολών και τον Οκτώβριο.

Πληρωμές πριν τα Χριστούγεννα: Πότε θα καταβληθούν επιδόματα και συντάξεις

Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου με το εθνικό lockdown μπορούν να δηλώσουν πληττόμενες από 3 έως και 6 Νοεμβρίου, δηλαδή για την περίοδο που όλη η Ελλάδα είχε βαφτεί σε «κόκκινες» και «κίτρινες ζώνες», ώστε οι εργαζόμενοί τους να λάβουν 747 ευρώ συνολικά:

  • 106 ευρώ για τις 4 ημέρες από 3 Νοεμβρίου έως 6 Νοεμβρίου και
  • 640 ευρώ για τις ημέρες από 7 έως 30 Νοεμβρίου

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών- Το όφελος για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται πως από τις 3 Νοεμβρίου υπήρξαν και κλαδικά lockdown – λουκέτο με κρατική εντολή – όπως αυτό στον κλάδο της εστίασης. Στην περίπτωση που η επιχείρηση ήταν σε πλήρη λειτουργία με όλο το προσωπικό της αρχές Νοέμβρη και δεν έχει δηλώσει αναστολές συμβάσεων για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (3/11 – 6/11) ως πληττόμενη, η ειδική αποζημίωση θα είναι:

  • 640 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 7 Νοεμβρίου,
  • 587 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 9 Νοεμβρίου, δηλαδή κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • 400 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 16 Νοεμβρίου, δηλαδή εργαζόμενους σε μονάδες προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα.

Οι ΚΑΔ που μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας - Λίστα με τις επιχειρήσεις

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ, ο οποίος εντός του Νοεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πληττόμενος και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστός από δημόσια αρχή, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο - δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Αν για παράδειγμα ο δηλούμενος ΚΑΔ της επιχείρησης:

  • Eίναι πληττόμενος για το διάστημα από 01/11 έως 06/11, υποβάλλεται μία αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Πλήττομαι Σημαντικά», όπου τα δηλωθέντα διαστήματα των αναστολών των εργαζομένων δεν μπορούν να είναι εκτός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
  • Eίναι κλειστός με κρατική εντολή από 07/11 έως 30/11, τότε υποβάλλεται δεύτερη αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Από Δημόσια Αρχή», δηλώνοντας υποχρεωτικά το διάστημα από 07/11 έως 30/11.

Οι δηλώσεις των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν στις 24 Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top