Δώρο Χριστουγέννων: Τι θα λάβουν όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης

Δείτε παραδείγματα με τα ποσά

Πολλών ταχυτήτων θα είναι το δώρο Χριστουγέννων, που θα λάβουν φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας από την 1η Μαΐου 2020 και μετά.

Ένας μέρος του δώρου θα υπολογιστεί με μικρότερες αποδοχές από αυτές, που πραγματικά είχαν οι εργαζόμενοι πριν μπουν σε αναστολή σύμβασης λόγω του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι για την αναχαίτιση της πανδημίας

Συγκεκριμένα, το Δώρο θα δοθεί ολόκληρο, αλλά με την αναλογία του μισθού για το διάστημα, που οι συμβάσεις εργασίας ήταν σε ισχύ, και με την αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τα διαστήματα, που οι εργαζόμενοι είχαν αναστολή σύμβασης.

Η αναλογία του Δώρου για το περισσότερο διάστημα της αναστολής θα υπολογιστεί με την αποζημίωση των 534 ευρώ, ενώ για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου, ο υπολογισμός του Δώρου για αυτόν το μήνα θα γίνει με βάση την αποζημίωση των 800 ευρώ ή την αναλογία από το 800άρι που θα πάρουν οι εργαζόμενοι αν μείνουν σε αναστολή για λιγότερο από 1 μήνα μέσα στον Νοέμβριο.

Μεταφορά της Black Friday για Δεκέμβριο ζητούν οι έμποροι

Υπενθυμίζεται πως για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που υπάρχει ενεργή σύμβαση εργασίας από την 1η Μαΐου ως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και οι αντίστοιχες αμοιβές της σύμβασης.

Παραδείγματα για το δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης

- Εργαζόμενος με μισθό 1.110 ευρώ που στο 8μηνο Μαΐου-Δεκεμβρίου μπήκε σε αναστολή σύμβασης για ένα μήνα με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 1.086 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 1.026 ευρώ είναι το Δώρο που αντιστοιχεί σε σύμβαση 7 μηνών από Μάιο μέχρι και Δεκέμβριο (σ.σ.: με την προσαύξηση επιδόματος αδείας 4,16%) και τα 60 ευρώ είναι η αναλογία Δώρου από τα 534 ευρώ για τον 1 μήνα αναστολής σύμβασης.

- Εργαζόμενος με μισθό 750 ευρώ που μπήκε σε αναστολή σύμβασης για ένα μήνα με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 753 ευρώ. Αν δεν έμπαινε σε αναστολή και είχε ενεργή σύμβαση για όλο το 8μηνο Μαΐου – Δεκεμβρίου, το Δώρο του (με την προσαύξηση αδείας) θα ήταν 780 ευρώ. Αν όμως το διάστημα αναστολής είναι 2,5 μήνες, τότε το Δώρο θα είναι 706 ευρώ.

- Εργαζόμενος με μισθό 1.320 ευρώ που στο 8μηνο Μαΐου-Δεκεμβρίου μπήκε σε αναστολή σύμβασης για ενάμιση μήνα με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 1.220 ευρώ.

- Εργαζόμενος με μισθό 1.800 ευρώ που στο 8μηνο Μαΐου-Δεκεμβρίου μπήκε σε αναστολή σύμβασης για δυόμισι μήνες με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 1.468 ευρώ. Αν όμως μπει σε αναστολή μόνον για τον Νοέμβριο (από 7/11/και μετά), τότε το Δώρο θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση των 800 ευρώ αναλογικά για τις 24 μέρες της αναστολής σύμβασης (από 7 ως 30 Νοεμβρίου). Στην περίπτωση αυτή για τις 24 μέρες αναστολής η αποζημίωση είναι 640 ευρώ (26,6 ευρώ τη μέρα) και το Δώρο Χριστουγέννων για τον μισθωτό των 1.800 ευρώ θα είναι 1.751 ευρώ. Αν δεν έβγαινε καθόλου σε αναστολή, θα έπαιρνε Δώρο 1.875 ευρώ.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top