Τέλη κυκλοφορίας: Πότε θα αναρτηθούν – Τι θα πληρώσουμε φέτος

Ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου τέλη για το 2021

Αυτοκίνητο χρήματα

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 στο Taxisnet έχει ξεκινήσει.

Τα «ραβασάκια» αναμένεται να αναρτηθούν το αργότερο το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με την προθεσμία πληρωμής να είναι παραδοσιακά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους (φέτος Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου).

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε αναρτώνται – Παραμένει η καταβολή με τον μήνα

Ωστόσο, εν μέσω πανδημίας και μερικού (ή ενδεχομένως και ολικού lockdown), που έχει πλήξει καίρια τα εισοδήματα χιλιάδων επαγγελματιών και εργαζομένων, είναι πολύ πιθανό να δοθεί κάποια παράταση.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβώς τα ίδια ποσά με πέρυσι, ενώ η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε τοις μετρητοίς είτε με δόσεις, χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα.

Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/10/2010 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Τέλη κυκλοφορίας με βάση το έτος ταξινόμησης

Οι κάτοχοι οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 καταβάλλουν Τέλη Κυκλοφορίας σύμφωνα με τις εκπομπές CO2.

Τέλη κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους

Οι αλλαγές που έρχονται από το 2021

Για όσα οχήματα ταξινομηθούν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, θα ισχύσει το νέο πρότυπο μέτρησης εκπομπών , το λεγόμενο WLTP, το οποίο αυξάνει από 15% έως 20% τις μέσες εκπομπές CO2 των οχημάτων.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πολλά σενάρια, ένα εκ των οποίων είναι η  των ορίων εκπομπών CO2 σε ποσοστό 20% ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν από τις νέες αυξημένες εκπομπές CO2 των οχημάτων.

Ποιοι δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας

Δύο είναι οι κατηγορίες ιδιοκτητών οχημάτων που εξαιρούνται από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2021.

1.    Δύο είναι οι κατηγορίες ιδιοκτητών οχημάτων που εξαιρούνται από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2021.

2.    Πλήρη απαλλαγή θα έχουν και φέτος οι γονείς ανήλικων ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου. Η παραχώρηση του δικαιώματος απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους. 

Επίσης, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας ανάπηροι με: 

- Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

- Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

- Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%. Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία). Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού Αυτισμό, εφ' όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top