Τι αλλάζει σε επίδομα τέκνων, ενοικίου και Εγγυημένο Εισόδημα

Αυξήσεις και περισσότεροι δικαιούχοι από το 2021

Δείτε τη νέα ρύθμιση οφειλών και δόσεων στην εφορία, που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας την Πέμπτη 8/10/2020

Αλλαγές σε τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση στο επίδομα ενοικίου και ένταξη περισσότερων δικαιούχων στα επιδόματα τέκνων και στο εγγυημένο εισόδημα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2021.

Ειδικότερα:

1. Επίδομα ενοικίου

Αύξηση του βασικού ποσού και αύξηση των δικαιούχων που θα πιάσουν τα εισοδηματικά κριτήρια λόγω υγειονομικής κρίσης. Η πρόταση που εξετάζεται -χωρίς να έχει αποφασιστεί- είναι το βασικό ποσό του επιδόματος από τα 70 ευρώ το μήνα, όπου είναι τώρα, να ανέβει στα 100 ευρώ το μήνα, και να μείνουν αμετάβλητα τα ποσά των προσαυξήσεων του επιδόματος κατά 35 ευρώ για κάθε μέλος με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ το μήνα.

Επίδομα παιδιού, ενοικίου και Εγγυημένο Εισόδημα: Τι αλλάζει σε κριτήρια

Στην περίπτωση που αυξηθεί το βασικό ποσό, τότε το ανώτατο όριο της επιδότησης ενοικίου θα διαμορφωθεί στα 240 ευρώ.

2. Τα επιδόματα τέκνων

Αύξηση δικαιούχων με επιπλέον κόστος 100-150 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση που έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στην αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου κάνει λόγο για μια συνολικά δαπάνη περί το 1,1 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ για το 2020 η τελική πρόβλεψη είναι ότι η δαπάνη για επιδόματα τέκνων θα διαμορφωθεί γύρω στα 950 με 980 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίο αναμένεται αύξηση δαπάνης το 2021 είναι γιατί πολλοί δικαιούχοι θα βρεθούν με χαμηλότερα εισοδήματα εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Λόγω των πολύμηνων αναστολών συμβάσεων και της «αντικατάστασης» του κανονικού τους μισθού από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα, πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν με μείωση εισοδημάτων και αυτόματα θα ενταχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα επιδόματος.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα (2019) στις 20.250 ευρώ παίρνει 56 ευρώ μηνιαίο επίδομα τέκνων. Αν το 2020 το εισόδημά του πέσει λόγω αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης 534 ευρώ στις 18.000 ευρώ, τότε το επίδομα τέκνων που δικαιούται ανεβαίνει στα 84 ευρώ το μήνα. Εργαζόμενος με τρία παιδιά που δηλώνει εισόδημα 16.750 παίρνει επίδομα 168 ευρώ το μήνα. Αν φέτος λόγω «κορωνο-κρίσης» το εισόδημά του έχει πέσει στις 13.500 ευρώ, τότε για το 2021 θα δικαιούται επίδομα τρίτεκνου με ποσό 280 ευρώ το μήνα.

3. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ( πρώην ΚΕΑ)

Προβλέπεται αύξηση δικαιούχων λόγω μείωσης εισοδημάτων από την κρίση του κορωνοϊού και, επιπλέον, εξετάζεται να δοθεί έξτρα ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς Καρδίτσας, Κεφαλλονιάς και άλλων περιοχών που χτυπήθηκαν από την καταιγίδα «Ιανός».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top