Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Πιο δύσκολο στοίχημα από τους Ολυμπιακούς

Πώς σχολίασε έρευνα ότι τα έργα στην Ελλάδα καθυστερούν επί χρόνια 

Θόδωρος Σκυλακάκης

 Ως το πιο μεγάλο στοίχημα, πολλαπλάσια δύσκολο από τον στόχο που είχε η Ελλάδα το 2004 για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σκυλακάκης: Ύφεση από 4% έως 8% για την ελληνική οικονομία το 2020

Παρουσιάζοντας τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος στο «Thessaloniki Helexpo Forum», επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης έχει τελείως διαφορετικό τρόπο υλοποίησης από το ΕΣΠΑ, καθώς ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την υλοποίηση των στόχων που τίθενται, περιορίζεται στα πέντε χρόνια, ενώ δεν υπάρχει εκ των προτέρων κατανομή κονδυλίων, ούτε ευελιξία και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα ορόσημα που τίθενται, δεν γίνονται οι πληρωμές από τους ευρωπαϊκούς πόρους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικούς κινδύνους.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers για τα έργα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία, τα έργα στη χώρα μας σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθυστερούν 23 μήνες σε ό,τι αφορά την ανάδειξη αναδόχου και 28 σε ό,τι αφορά την παράδοσή τους. Ο χρόνος αυτός, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ισοδυναμεί με 51 μήνες, δηλαδή περίπου τη διάρκεια του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΕΕ - Ταμείο Ανάκαμψης: Ξεκινά η καταβολή του πρώτου πακέτου

«Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι αυτή η άσκηση και πόσο θα χρειαστεί μια επανάσταση στον τρόπο που δουλεύουμε όλοι για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο να απορροφήσουμε τα χρήματα κινητοποιώντας ταυτόχρονα αξιόλογους πόρους του ιδιωτικού τομέα, με τρόπο κοινωνικά και περιφερειακά αποτελεσματικό, και έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιστροφές κονδυλίων» σχολίασε και δήλωσε βέβαιος ότι οι Περιφέρειες θα ανταποκριθούν στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε, από την πλευρά του, εθνική επιτυχία της Ελλάδας την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, όπου η Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει 71 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης που, όπως είπε, θα μπορέσει να γίνει το εργαλείο εκείνο που θα αλλάξει κυριολεκτικά την Ελλάδα.

Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη, η Ευρώπη των δύο διαστάσεων, που αυτή τη στιγμή είναι επικεντρωμένη στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να μετεξελιχθεί στην Ευρώπη των τριών διαστάσεων, στην οποία θα συνεργάζονται τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δήμοι και οι Περιφέρειες.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, προανήγγειλε την αλλαγή του μοντέλου της χώρας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ με στόχο την γενναία ανακατανομή αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς την αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top