Τεράστιες οι συνέπειες της κρίσης του COVID -19 στο εμπόριο  

ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ: Χαμηλότερος ο τζίρος το 2020 για 9 στις 10 επιχειρήσεις 

εμπορικά καταστήματα άδειοι δρόμοι

Τεράστιες είναι οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού στο εμπόριο σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ). 

Μητσοτάκης: Βαριά η ύφεση, οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες 

Συγκεκριμένα:  

•    Για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (σχεδόν οι 9 στις 10) ο κύκλος εργασιών του 2020 θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά (2019), λόγω της πανδημίας. Ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών, διαμορφώνεται σε 50%. 

•    Μία ακόμη εξαιρετικά ανησυχητική επίπτωση της κρίσης COVID 19 εντοπίζεται στον τομέα των επενδύσεων όπου σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις. 

•    Σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις (55,0%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας. 

•    Μία στις δύο επιχειρήσεις προβλέπει ότι το επόμενο εξάμηνο η συνολική κατάσταση της επιχείρησής θα είναι χειρότερη από εκείνη του Α εξαμήνου του 2020.

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον κορωνοϊό στη Βουλή   
 

Ωστόσο, φαίνεται ότι η επιχειρηματικότητα προς το παρόν φαίνεται να αντέχει παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί. Σε επίπεδο συνόλου καταγραφών, τα λουκέτα αυξάνονται οριακά κατά 1,08% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. 

Η Αθήνα παρουσιάζει οριακή βελτίωση  ενώ αντίθετα στις πολύ σημαντικές αγορές του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 1% στα κλειστά καταστήματα. 

Από τις περιφερειακές αγορές της Αττικής στη Νέα Ιωνία και την Κηφισιά, καταγράφονται ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις.

Διορθώνεται σημαντικά η εικόνα του Χαλανδρίου και δευτερευόντως της Καλλιθέας όπου καταγράφονται μειώσεις των κλειστών επαγγελματικών στεγών. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top