Κοινοτικός αξιωματούχος: Δε θα αλλάξει η υποστηρικτική δημοσιονομική στάση

Μέχρι το 2022 θα διατηρηθεί η σημερινή πολιτική στην ευρωζώνη

 

Δείτε τι μετέδωσε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου για τις προβλέψεις για την ύφεση και τη δημοσιονoμική στάση στην ευρωζώνη 

Η σημερινή υποστηρικτική δημοσιονομική στάση, περιλαμβανομένης της γενικής ρήτρας  διαφυγής για τα ελλείμματα δεν θα αποσυρθεί πριν από το 2022 καθώς όλα τα Κράτη Μέλη συμφωνούν πως είναι απαραίτητη, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με το επικείμενο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 9 Ιουλίου

Στο 7,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάιο

Όπως εξήγησε, οι θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, η δημοσιονομική κατάσταση και στάση στην ευρωζώνη και εκλογή νέου προέδρου είναι τα τρία και μοναδικά θέματα για τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης

Κομισιόν: Πιο ήπια η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πρόγνωση επιδεινώνεται και οι ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη απομακρύνονται. Σημείωσε δε την αυξημένη αβεβαιότητα γύρο από την πρόβλεψη και σημείωσε ότι οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις επί της κατάστασης, αλλά δεν θα συζητήσουν επί νέων μέτρων πολιτικής, καθώς το ζήτημα του πακέτου ανάκαμψης βρίσκεται στα χέρια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. 

Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση γύρω από τις δημοσιονομικές επιλογές και τα απολύτως απαραίτητα, όπως τα χαρακτήρισε μέτρα αναθέρμανσης και στήριξης των εθνικών κυβερνήσεων. Σημείωσε ωστόσο ότι αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει μεταξύ των Υπουργών και η συζήτηση για το πότε είναι θεμιτό να σημάνει η επιστροφή σε στέρεα δημόσια οικονομικά - χωρίς ωστόσο κανένα κράτος μέλος να ζητάει αυτό να συμβεί άμεσα, διευκρίνισε.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ STAR 

Απαντώντας σε ερώτημα του STAR, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι υπάρχει ομοφωνία για τη δημοσιονομική στάση τόσο για το 2020, όσο και το 2021.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστεί για το 2021 και θα δεν υπάρξει απόσυρση της σημερινής πολιτικής και οι συζητήσεις αφορούν μόνο το 2022. Ωστόσο τόνισε ότι προς παρόν ακόμα και για το 2022 όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν έχει προκύψει εμβόλιο και ο κίνδυνος από τη νόσο έχει ανασχεθεί τότε τα Κ-Μ θα το εξετάσουν, αλλά διαφορετικά ακόμα και  το 2022 είναι υπό αίρεση, δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Σε σχέση με τους υποψήφιους για την προεδρία του Eurogroup, ο κοινοτικός αξιωματούχος περιέγραψε την διδικασία για την εκλογή με απλή πλειοψηφία (10 από 10 Κ-Μ) σε μυστική ψηφοφορία.

Το eurogroup θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα διεξαχθεί μόνο σε σύνθεση 19 Κρατών Μελών. Η καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 τοπική ώρα, αλλά θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία της εκλογής.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top