«Πράσινο φως» από Κομισιόν για εκταμίευση 748 εκ. ευρώ από τα ομόλογα

Θετική η εισήγηση στο Eurogroup

Ομόλογα

Η Κομισιόν εισηγείται στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SMPs (κέρδη επί ελληνικών ομολόγων) και την κατάργηση περιθωρίου επιτοκίων, συνολικής αξίας 748 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την 6η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας, η οποία θα υιοθετήθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Σε σχέση με την χρήση των κερδών ANFA-SMP, η έκθεση καταγράφει την πρόοδο στις συζητήσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ήδη τα ποσά που θα εκταμιευθούν τώρα να πάνε για τις δανειακές ανάγκες και η συζήτηση περί χρήσης σε επενδύσεις θα συνεχιστεί το φθινόπωρο και θα κριθεί από το πως εκτελεί γενικώς η Ελλάδα το επενδυτικό της πρόγραμμα - που προς το παρόν υπολείπεται των στόχων.

Ο ESM υποστηρίζει σθεναρά τη γαλλο-γερμανική πρόταση για κορωνοϊό

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που συντάχθηκε μετά από επαφές των ελληνικών αρχών με την Κομισιόν από τις 8 ως τις 23 Απριλίου αναφέρεται ότι: «η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως, λαμβανομένων υπόψιν των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του COVID19, η Ελλάδα έχει αναλάβει την απαραίτητη δράση για να εκπληρώσεις τις συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Η έκθεση σημειώνει ότι παρά τον όγκο εργασίας,που αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καλωσορίζεται το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, όπου ήταν δυνατόν, και να προχωρήσουν με ένα πακέτο επιπλέον δεσμεύσεων πολιτικής. 

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί για το μέλλον πως η κινητοποίηση για την προώθηση πολιτικών σε τομείς, που έχουν καθυστερήσει, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί εγγύηση για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και τη βιώσιμη ανάκαμψη.

Σημειώνεται δε ότι οι ελληνικές αρχές ήδη προχωρούν και με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το 2ο μισό του 2020, που θα εξεταστούν σε επόμενη έκθεση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top