«Ασπίδα» για την πρώτη κατοικία - Τι αλλάζει με την αποζημίωση των 800 ευρώ

«Ενέσεις» ρευστότητας στις επιχειρήσεις 

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ζεσταίνει τις μηχανές εν όψει άρσης της καραντίνας, ενεργοποιώντας νέα χρηματοδοτικά «εργαλεία» τουλάχιστον 10 δις. ευρώ. 

Κομισιόν: Οι συζητήσεις για  πρώτη κατοικία συνεκτιμούν τον Covid - 19

Το οικονομικό επιτελείο θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια συμφωνίας με τους Θεσμούς, για τους όρους παράτασης προστασίας της πρώτης. 

Ωστόσο, θα διατηρήσει έστω μονομερώς, την ασπίδα, τόσο για τους σημερινούς δικαιούχους όσο και για επιχειρήσεις- νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία. 

M. Σχοινάς: Έρχεται ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» για τις οικονομίες 

Τι αλλάζει με την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ

Τα «εργαλεία» που διαθέτει το οικονομικό επιτελείο αναπροσαρμόζονται. Η έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ επεκτείνεται στις επιχειρήσεις που απασχολούν ως και 20 εργαζόμενους, αλλά και σε περίπου 4.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών, που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν έξω από την Περιφέρεια τους.

Μπλόκο από τους θεσμούς για την προστασία της α΄ κατοικίας

Όσο για τους εργαζόμενους, το ποσό θα καθορίζεται, πλέον, ανάλογα με τις ημέρες που ισχύει η αναστολή της σύμβασης τους. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νέου έκτακτου επιδόματος και σε άλλους δημόσιους λειτουργούς. 

«Ενέσεις» ρευστότητας στις επιχειρήσεις 

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο, είναι να ρίξει «ζεστό» χρήμα στην αγορά, για να περιοριστούν τα «λουκέτα».

Κρατικά δάνεια 1 δις. θα μπουν στους λογαριασμούς ως και 139.000 επιχειρήσεων, σχεδιάζεται ρύθμιση για τους φόρους που «πάγωσαν» την περίοδο της καραντίνας, ενώ έρχονται δάνεια 7 δις. για κεφάλαια κίνησης με κρατική εγγύηση. 

Ευρωπαϊκή βοήθεια από την 1η Ιουνίου

Από τις αρχές Ιουνίου, θα είναι διαθέσιμα περί τα 3 δις. δανείων για επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 1,5 δις. για την απασχόληση μέσω Βρυξελλών.  

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top