Ντομπρόβσκις: Ποιο θα είναι το εργαλείο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας

 Χρηματοδότηση και με ομόλογα του προϋπολογισμού της ΕΕ

Βάλντις Ντομπρόφσκις

Αναλυτικές διευκρινίσεις  για τις κινήσεις και τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ανάσχεσης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, δίνει εκ νέου ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην επικεφαλής του γραφείου της Handelsblatt στις Βρυξέλλες, Ruth Berschens.

Eurogroup: Με συμφωνία και χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη

Ο Αντιπρόεδρος προκρίνει τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ ως βασικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, αλλά συνδέει τη χρηματοδότησή του και με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μη αποκλείοντας ακόμα και τις εκδόσεις ομολόγων με εγγύηση των Κρατών Μελών, στα πρότυπα του προγράμματος SURE.

Αναλυτικά, καθώς η Ευρωομάδα ανακοίνωσε ταμείο ανασυγκρότησης για την περίοδο μετά την κρίση και κληθέις να περιγράψει πώς αυτό θα πρέπει να οργανωθεί, ο Αντιπρόεδρος αναφέρει:”είναι σημαντικό για εμάς ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της ανοικοδόμησης. Θα παρουσιάσουμε ένα αναθεωρημένο σχέδιο μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για το 2021-2027 στα τέλη Απριλίου”.

Κληθείς να απαντήσει αν πρέπει η Γερμανία και άλλοι καθαροί συνεισφέροντες να πληρώσουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σημειώνει: “δεν αφορά μόνο τους καθαρούς συνεισφορείς. Αντ `αυτού, εργαζόμαστε για νέα χρηματοδοτικά μέσα. Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανασυγκρότησης με ομόλογα με εγγύηση των κρατών μελών”.

“Έτσι, η Επιτροπή πρόκειται να συγκεντρώσει χρήματα στις αγορές για το ταμείο ανοικοδόμησης;
Πρέπει να το συζητήσουμε τώρα. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν σύντομα ξανά για μια τηλεδιάσκεψη, και αναμένουμε το θέμα να τεθεί στο τραπέζι”

Απαντώντας στο ερώτημα ότι “η Συνθήκη της Λισαβόνας απαγορεύει στην ΕΕ να χρεώνεται. Συμβιβάζεται με αυτό ένα ταμείο χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά ομόλογα”, ο Αντιπρόεδρος σχολιάζει: “ακόμη και στην κρίση του χρέους, η Επιτροπή εξέδωσε ομολογίες και τις διαβίβασε στα κράτη μέλη ως δάνεια. Με το ευρωπαϊκό επίδομα μικρής διάρκειας εργασίας SURE, καταφεύγουμε επίσης σε τέτοια ομόλογα. Έτσι, η τεχνική δεν είναι καθόλου νέα. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Γίνεται απαραίτητο να ξεφύγεις από παλιά πρότυπα σκέψης”.

Eρωτηθείς αν τα ομόλογα προγραμματισμένα για το ταμείο ανοικοδόμησης τα ίδια με τα ευρωομόλογα, ο Αντοπρόεδρος σημειώνει: “τα ευρωομόλογα είναι αμφιλεγόμενα και επομένως το eurogroup δεν τα ανέφερε στη δήλωσή του”.

Εξηγεί δε ότι “όταν οι άνθρωποι μιλάνε για "ομόλογα κορώνας" ή "ευρωομόλογα", διαφορετικοί άνθρωποι φαντάζουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Χρειαζόμαστε πρώτα έναν σαφή ορισμό του τι είναι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει ομόλογα -κορώνα - και γι `αυτό δεν τα ορίζουμε.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει σχετικά με πρόταση που είναι στο τραπέζι  "να χρηματοδοτηθεί η ανασυγκρότηση με ομόλογα μέχρι 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ" τονίζει: “Θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο οικονομικό πλαίσιο. Αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα”.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top