Το δεύτερο φθηνότερο ψωμί στην ευρωζώνη έχει η Ελλάδα

Αρτοποιοί: Βγάζουμε δύσκολα το... ψωμί μας

Οι τιμές στην Ελλάδα ανεβαίνουν σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, εκτός από το ψωμί που είναι το δεύτερο φθηνότερο στην ευρωζώνη. Οι αρτοποιοί συγκρατούν το κόστος, παρά την υψηλή φορολογία και τον σκληρό ανταγωνισμό, που όπως καταγγέλλουν τους "γονατίζουν". 

Ο κ. Βαζάκας έχει αρτοποιείο. To ανοίγει ξημερώματα και φουρνίζει πολλά κιλά ψωμί. Το... δικό του, όμως, το βγάζει με δυσκολία... όπως δηλώνει στην κάμερα του Star και στην Κατερίνα Τσαμούρη!  «Το κόστος μας είναι πάνω από το 35% του συνολικού μας τζίρου» επισημαίνει. 
 30 χρόνια... φούρναρης κι ο κύριος Σταμάτης Σταύρος.  Ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο εχθρό του επαγγέλματός του; Τον ανταγωνισμό. «Πουλάνε ψωμί όλοι, πουλάνε παντού. Κάναμε αγώνα χρόνια να μη φύγει το ψωμί έξω από τους φούρνους αλλά υπάρχει παντού. Κι εγώ να ανοίξω ένα καφέ στη γωνία και να βάλω ψωμί σε 7 τετραγωνικά, θα μπορώ να πουλάω ψωμί» τονίζει. 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟ

Παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί, το ελληνικό ψωμί -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- είναι το 2ο φθηνότερο της Ευρωζώνης. Τα πρωτεία έχει η Εσθονία. Ενδεικτικά, μια φρατζόλα ψωμί  που ζυγίζει 430 γραμμάρια κοστίζει μόλις... 70 λεπτά!  «Δεν μπορεί να έχει μια φρατζόλα 70 λεπτά,  η οποία είναι χειροποίητη και την κάνουμε από τις 10 το βράδυ κι ένα μπουκαλάκι νερό να έχει 50 λεπτά! Δε γίνεται!» σχολιάζει ο κ.Βαζάκας.    

 ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ: ΕΠΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΨΩΜΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ 
«Εδω και 20 χρονιά ανεβαίνει η κιλοβατώρα, ανεβαίνει το νερό, ανεβαίνει ο ΦΠΑ,  ανεβαίνουν τα κόστη λειτουργίας, ανεβαίνουν όλα και το ψωμί έχει παραμείνει στην ιδιά ακριβώς τιμή»  υπογραμμίζει και ο κ. Σταμάτης,  Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο μέσος όρος τιμής στην Ευρωζώνη είναι 1,36 ευρώ/500 γραμμάρια…  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top