Οι ανατροπές στο νέο ασφαλιστικό – Κερδισμένοι και χαμένοι

Τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι νέες εισφορές – Οι αυξήσεις σε συντάξεις

Ριζικές αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στις εισφορές φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και Δημόσιο με 24ωρη απεργία.

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού (και αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019) θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης

Στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό – Οι ευνοημένοι και οι αλλαγές

Έρχεται μείωση στις εισφορές και των μισθωτών– Ποιοι ωφελούνται

Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη για όσους αποχωρούν από 35ετία και πάνω, ενώ από τα 40 χρόνια εργασίας και μετά τα ποσοστά αναπλήρωσης θα φτάνουν στο μέγιστο επίπεδο. Χαμένοι, σε σχέση με το σημερινό σύστημα, είναι όσοι βγουν στη σύνταξη με περισσότερα από 44 έτη ασφάλισης

Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που θα συνταξιοδοτηθούν στο εξής ή έχουν συνταξιοδοτηθεί από 1η Οκτωβρίου 2019, θα δουν άμεσα αυξήσεις στην τσέπη τους, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι τα 252 ευρώ.

Αναδρομικά: Τα τελικά ποσά για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους

Όσον αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν  από 13/5/2016 έως 30/9/2019, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν και θα λάβουν τις αυξήσεις που δικαιούνται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν από τον Ιούνιο του 2020 σε δόσεις.

Όσοι λάμβαναν προσωπική διαφορά, ο νόμος προβλέπει πως αν το ποσό των νέων συντάξεων - με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης - είναι μικρότερο εκείνου που προκύπτει σύμφωνα με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου το ποσό της διαφοράς εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

Παράλληλα, θα αυξηθούν και οι επικουρικές συντάξεις για περίπου 300.000 συνταξιούχους, που υπέστησαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016, επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ.

Οι αυξήσεις των επικουρικών θα κυμαίνονται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά θα είναι 99,57 ευρώ.

Οι νέες εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες

Με το νέο ασφαλιστικό διαμορφώνονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, τις οποίες θα επιλέγουν ελεύθερα οι ίδιοι.

Έρχεται μείωση στις εισφορές και των μισθωτών– Ποιοι ωφελούνται

Θα μπορούν να αλλάξουν στην αρχή κάθε έτους, ανάλογα με τις δυνατότητες και τον προγραμματισμό του κάθε επαγγελματία.

Οι εισφορές κύριας ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών, οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

•    1η κατηγορία : 155 ευρώ
•    2η κατηγορία : 186 ευρώ
•    3η κατηγορία : 236 ευρώ
•    4η κατηγορία : 297 ευρώ
•    5η κατηγορία : 369 ευρώ
•    6η κατηγορία : 500 ευρώ

Οι εισφορές υγείας ανέρχονται στα 55 ευρώ για την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ για τη 2η έως 6η κατηγορία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για να λάβει κάποιος μία σύνταξη άνω των 1.100 ευρώ καθαρά μετά από 40 χρόνια, θα πρέπει να επιλέξει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, καταβάλλοντας εισφορά 305 ευρώ.

Μαζί με τις εισφορές για την υγεία και την ανεργία, η ελάχιστη εισφορά διαμορφώνεται στα 220 ευρώ, που σημαίνει ότι είναι περίπου 20% μεγαλύτερη από τη σημερινή (185 ευρώ).

Όσον αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, δύο είναι τα βασικά σημεία:

-    αφενός, για τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος, θα πληρώνουν εισφορές μόλις 126 ευρώ (κύρια ασφάλιση και υγεία), 

-    αφετέρου, καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που χαρακτήριζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών ως «ασφαλιστική οφειλή», η οποία αναζητούνταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Πλέον, η καταβολή μειωμένης εισφοράς έως και μια 5ετία για τους νέους επαγγελματίες δεν συνιστά ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται.

Οι νέες εισφορές σε αγρότες

Για τους αγρότες, τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται χαμηλότερα από αυτά των υπόλοιπων μη μισθωτών.

Για το 2020 θα διαμορφωθούν ως εξής:

•    1η κατηγορία: 87
•    2η κατηγορία: 104
•    3η κατηγορία: 132
•    4η κατηγορία: 166
•    5η κατηγορία: 207
•    6η κατηγορία: 280

Για τους αγρότες διατηρείται η μεταβατική περίοδος και οι εισφορές κλάδου σύνταξης αυξάνονται από 2 έως 8 ευρώ το 2021 και το 2022.
Μαζί με τις εισφορές για την υγεία και την ανεργία, η ελάχιστη εισφορά διαμορφώνεται για το 2020 στα 121 ευρώ, από 114 ευρώ που είναι σήμερα.

Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό

-    μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για τον μισθωτό σε 50 ημέρες και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2 μήνες, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

-    όσοι συνταξιούχοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα θέλουν να εργαστούν θα μπορούν να το κάνουν και να λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.

-    δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους, χωρίς ελάχιστο χρόνο ασφάλισης.

-    καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το «μπλοκάκι», στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός

Παραδείγματα συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό

Ασφαλισμένος με μισθό 1.600 ευρώ, που βγήκε φέτος στη σύνταξη, θα πάρει 1.021 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό, αντί 950 ευρώ που παίρνει σήμερα.

Αν είχε εργαστεί 40 χρόνια, η σύνταξή του θα πήγαινε στα 1.184 ευρώ, από 1.069 που θα ήταν σήμερα.

Δείτε εδώ ολόκληρο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top