Στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό – Οι ευνοημένοι και οι αλλαγές

Διορθώνεται η αδικία για τους επαγγελματίες με παράλληλη απασχόληση

Στη Βουλή συζητείται από σήμερα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο - σύμφωνα με την κυβέρνηση - δημιουργεί ένα ελκυστικό, ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα. 

Eυνοημένοι θα είναι όσοι έχουν δουλέψει από 30 χρόνια και πάνω καθώς θα λάβουν μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με όσα θα λάμβαναν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ταυτόχρονα ο νέος νόμος διορθώνει την αδικία του νόμου Κατρούγκαλου, για όσους επαγγελματίες είχαν παράλληλη απασχόληση και αναγκάζονταν να πληρώνουν διπλές εισφορές.

Σημαντική αλλαγή θα υπάρξει για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.

Ο νόμος Κατρούγκαλου μείωνε τη σύνταξή τους κατά 60%. Πλέον, θα μειώνεται κατά 30%. Επίσης, γίνεται πιο εύκολη η δυνατότητα απόκτησης ασφαλιστικής ικανότητας και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας μειώνεται από 75 ημέρες, σε 50 για τον μισθωτό και από 3 μήνες, σε 2 για τον μη μισθωτό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις.  

Τέσσερις αλλαγές και τρεις ρυθμίσεις

Το ασφαλιστικό περιλαμβάνει τέσσερις αλλαγές και τρεις ρυθμίσεις, που – όπως αναφέρουν Τα Νέα – έχουν περάσει στα… ψιλά.

1.    Εισάγεται πάγια διάταξη που µειώνει τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για ασφαλιστική ικανότητα και πρόσβαση στην ιατροφαρµακευτική περίθαλψη στα 50 ένσηµα για τους µισθωτούς και στους 2 µήνες για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Ετσι διατηρείται το σηµερινό ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο όµως λήγει στις 29 Φεβρουαρίου. Χωρίς τη διάταξη θα έπρεπε να αυξηθούν από 1ης Μαρτίου οι ελάχιστες προϋποθέσεις, βάσει ρύθµισης του 2018, σε τουλάχιστον 75 ένσηµα για τους µισθωτούς και 3 µήνες για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, ώστε οι ασφαλισµένοι να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρµακευτική περίθαλψη.

2.    Διορθώνεται η αδικία που θα έφερνε η νέα αρχιτεκτονική των συντελεστών αναπλήρωσης στους υπηρετούντες σε Ειδικές Δυνάµεις (βατραχάνθρωποι καταδροµείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.ά.), καθώς προβλέπεται µε ειδική διάταξη πως τα ποσοστά αναπλήρωσης γι’ αυτές τις οµάδες προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισµένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος µετά το 45ο. Συνεπώς η αναπλήρωση επιστρέφει γι’ αυτές τις ειδικές οµάδες στο επίπεδο του νόµου Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ’ έτος µετά το 45ο.

3.    Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωµα (π.χ. σύνταξη γήρατος) ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός αναπήρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη-υποστηρικτή, αλλά αυτή έχει ανασταλεί επειδή ο ανάπηρος έπιασε δουλειά ως µισθωτός ή αυτοαπασχολείται. Με το σηµερινό θεσµικό πλαίσιο η σύνταξη του προστάτη αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστηµα διαρκεί η εργασία του ΑµεΑ και ταυτόχρονα ο προστάτης δεν µπορεί να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωµα, αν π.χ. θεµελιώνει σύνταξη γήρατος. Με τη νέα διάταξη παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από δικό του δικαίωµα, εφόσον έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του προστάτη.

4.    Εισάγεται µεταβατική περίοδος για τους συνταξιούχους, που εργάζονταν ήδη πριν από τον νόµο Κατρούγκαλου (πριν από 13 Μαΐου 2016), ώστε να µη χάσουν αµέσως µετά την ψήφιση του νόµου το 30% της σύνταξής τους. Οσοι εργάζονται ως µισθωτοί χάνουν µόνο το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 870 ευρώ και όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελµατίες χάνουν όλο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.740 ευρώ. Η νέα διάταξη προβλέπει πως γι’ αυτούς ο νέος «κόφτης» 30% από το πρώτο ευρώ θα ισχύσει από 1/1/2021 και µετά.

Επίσης µε άλλες διατάξεις:

•    Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ως προϋπόθεση για τη θεµελίωση αυτοτελούς δικαιώµατος εφάπαξ παροχής.

•    Το εξωιδρυµατικό επίδοµα, το επίδοµα απολύτου αναπηρίας και το επίδοµα τυφλότητας εξαιρούνται από την επιβολή εισφοράς υγείας 6%.

•    Διατηρείται, αλλά προς το ευνοϊκότερο, το ηλικιακό όριο για τα µερίσµατα χηρείας από το ΜΤΠΥ, καθώς προβλέπεται πως όσοι δεν είναι 52 ετών κατά τον χρόνο του θανάτου δεν θα χάνουν το µέρισµα διά βίου (το λαµβάνουν κατ’ αρχάς για 3 χρόνια όλοι), αλλά θα το ξαναπαίρνουν όταν γίνονται 67 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top