Κομισιόν: Βελτιώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η ανάπτυξη το 2020 και 2021 θα είναι 2,4% και 2,0%

Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε 2,2% για το 2019 στο κείμενο των Χειμερινών Οικονομικών Προβλέψεων για τις οικονομίες των Κρατών Μελών, το οποίο παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Τζεντιλόνι. Σημειώνεται ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 1,8% για το 2019.

Κομισιόν - Τζεντιλόνι: Νέος κίνδυνος για την οικονομία ο Covid-19

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις, η ανάπτυξη το 2020 και 2021 θα είναι 2,4% και 2,0% (έναντι 2,3% και 2,0% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Παρομοίως ο πληθωρισμός το 2020 και 2021 θα φτάσει το 0,7% και 0,9% αντίστοιχα, έναντι 0,6% και 0,9% στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οικονομία της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει ήδη αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2019 και  θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ή περισσότερο σε σχέση με τον προβλεπόμενο ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Τζεντιλόνι: Θετικός στη μείωση στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2019, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο (διορθωμένος εποχικά και με βάση τις εργάσιμες ημέρες - προσωρινά στοιχεία) και 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Κατά την Κομισιόν, οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Παρά την επιβράδυνση σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτικός, υποδεικνύοντας περαιτέρω κέρδη από το μερίδιο αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα.

«Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου», αναφέρει η Κομισιόν, ενώ σημειώνει ότι «η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές». Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί επίσης κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Η ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φθάσει το 2,4% το 2020 και 2,0% το 2021, «με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να φτάνει τα επίπεδα πριν την κρίση στα τέλη του 2019» και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να υποχωρήσει, λόγω της μέτριας αύξησης των εξαγωγικών αγορών και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς των εξαγωγών.

Επιπλέον, η Κομισιόν καταγράφει ότι «η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να μειώνεται στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, από 18,5% πριν από ένα χρόνο, αν και παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ». «Η πρόσφατη άνοδος του αριθμού των απασχολουμένων, κατά μέσο όρο 2,0% από έτος σε έτος, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε», αναφέρει. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, η Κομισιόν εκτιμά ότι «μετά από την επιβράδυνση στο 0,5% το 2019, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2020 και περαιτέρω το 2021. Ο μετριοπαθής ρυθμός πληθωρισμού φέτος αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό τιμών ενέργειας, ενώ η ανοδική τάση το 2020 αναμένεται να προέλθει από τον υψηλότερο πυρήνα του πληθωρισμού».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top