Έκτακτη εισφορά: Ωφελημένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη μείωσή της

Ξεκινάει το «ψαλίδισμα» - Αναλυτικά παραδείγματα

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Παππού

Aύξηση στις αποδοχές των μισθωτών και των συνταξιούχων φέρνει η μείωση της έκτακτης εισφοράς, την οποία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Ωφελημένα θα είναι κυρίως τα μεσαία εισοδήματα.

Το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι πριν μπει το καλοκαίρι του 2020, οι φορολογούμενοι θα έχουν οριζόντια μείωση 20-30% στην έκτακτη εισφορά. Το ετήσιο κόστος υπολογίζεται σε 250 με 350 εκατομμύρια ευρώ. 

Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχεται μείωση 20% - 30% μέσα στο 2020

Ωφελημένα τα μεσαία εισοδήματα 

Για εισόδημα 13.000 €, η ελάφρυνση δεν ξεπερνά τα 6,60 €, για εισόδημα 30.000 € αγγίζει τα 203 ευρώ, ενώ φτάνοντας στα μισθολογικά ρετιρέ το όφελος ανέρχεται σε 623 ευρώ.  

Αυξήσεις φέρνει το «κούρεμα» της έκτακτης εισφοράς

Οι αποφάσεις θα ληφθούν γύρω στο Μάιο, όταν θα υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την εκτέλεση του νέου Προϋπολογισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο συνδυασμός της ψηφισμένης μείωσης των φορολογικών συντελεστών με το «ψαλίδι» στην έκτακτη εισφορά, μειώνει περισσότερο τις κρατήσεις και αυξάνει τις αποδοχές. 

Αλλαγές σε κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται κατά 100.000 οι δικαιούχοι

Το υπερπλεόνασμα του 2020 κρίνει το «ψαλίδι» στην έκτακτη εισφορά

Για να κρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος χαμηλότερα, εξετάζεται και το σενάριο της κλιμακωτής μείωσης της έκτακτης εισφοράς, που θα εξαιρεί τα υψηλότερα εισοδήματα. 

Στουρνάρας: «Η μείωση των φόρων φέρνει μεγαλύτερη ανάπτυξη»

Σύμφωνα με τη σημερινή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η μείωση του φορολογικού βάρους των πολιτών ενισχύει το κίνητρο για εργασία, ενθαρρύνει τις επενδύσεις και μειώνει την παραοικονομία. Ποιό είναι το τελικό αποτέλεσμα; Μεγαλύτερη ανάπτυξη και είναι ενδεικτικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά, πλέον, ότι η οικονομία μπορεί να «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα τη νέα χρονιά. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top