Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχεται μείωση 20% - 30% μέσα στο 2020

Κέρδος έως 150 ευρώ για μισθωτούς

χρήματα

Σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται μείωση από 20% - 30% το 2020. Αν τα σενάρια επιβεβαιωθούν, τότε το ετήσιο όφελος για περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενους θα είναι από 105 – 150 ευρώ. 

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή εξάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης, ωστόσο η μείωσή της από τη νέα χρονιά θεωρείται βέβαιη. 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως οι οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 θα ληφθούν τον Μάιο, οπότε και η κυβέρνηση θα έχει μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία των εσόδων του πρώτου τριμήνου του 2020. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής αν υπερκαλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η πρώτη μείωση είναι πιθανόν να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2019 μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι το νέο έτος. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η ελάφρυνση θα αφορά το σύνολο του έτους ή μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2020. 

Το κόστος του προϋπολογισμού εφόσον το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ (1η Ιανουαρίου 2020) θα κινηθεί από 250 εκατ. ευρώ έως και 350 εκατ. ευρώ, ανάλογα του ποσοστού της μείωσης,  ποσό όμως που θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων. 

Επίσης το μέτρο θα είναι μόνιμο και όχι μία εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τέλος, φορολογούμενοι με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ υπολογίζεται πως θα έχουν όφελος από τη μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από 105 – 150 ευρώ τον χρόνο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top