Τριετίες: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν έως 195 ευρώ από τον μηνιαίο μισθό

Σε… αναμμένα κάρβουνα χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Πορτοφόλι με χρήματα

Την τύχη των τριετιών για χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα θα κρίνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020.

Η υπόθεση, που χαρακτηρίζεται «δύσκολη» από νομικούς κύκλους, εκδικάστηκε χθες στο Δ' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Όπως παγίως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δόθηκε ένα 10ήμερο στους διαδίκους (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ και άλλοι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων ανά την Ελλάδα) για να καταθέσουν υπομνήματα.

«Μάχη» για τις τριετίες και τις αυξήσεις στους μισθούς

Η απόφαση πρέπει να αναμένεται το 2020 και πιθανότατα εντός του πρώτου τετραμήνου.

Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 2020 πρέπει να εκκινήσει ξανά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. 

Ο νέος μισθός θα πρέπει να οριστεί τον Ιούνιο του 2020. Συνεπώς, εκτιμάται πως το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει ως προς τις τριετίες πριν από τη θεσμοθέτηση του νέου ελάχιστου μισθού και ημερομισθίου.

Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά. Κύκλοι της ΓΣΕΕ εξέφραζαν αισιοδοξία πως υπάρχουν πιθανότητες η υπόθεση να κερδηθεί υπέρ των εργαζομένων.

Αν, όμως, η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους, τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Φλεβάρη επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Δεδομένου ότι ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ το μήνα.

Κομβικός προβληματισμός σε αυτή την περίπτωση, τον οποίο επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, είναι εάν το δικαστήριο θα επιτρέψει αναδρομικότητα σε μια ενδεχόμενη αρνητική απόφασή του. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top