Ελεύθεροι επαγγελματίες: Εξετάζεται επαναφορά του συστήματος των κλάσεων

Τι θα γίνει με τις εισφορές

εργαζόμενος στο γραφείο

Το σύστημα των κλάσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει να επαναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9, ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι αν συμβεί, θα γίνει με έναν τρόπο πολύ πιο φιλελεύθερο, που θα εξασφαλίζει πολλά περισσότερα δικαιώματα επιλογών στους ασφαλισμένους.

«Θα είναι ένα σύστημα το οποίο δε θα στηρίζεται ούτε στο εισόδημα, ούτε στην ηλικία, αλλά στην ελεύθερη επιλογή του κάθε ελεύθερου επαγγελματία να επιλέξει το ασφαλιστικό εκείνο πακέτο που καλύπτει τις δικές του ανάγκες. Θα είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα για τα ελληνικά δεδομένα» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υποχρεωτικές οι αποδείξεις και για ελεύθερους επαγγελματίες

Τι αλλάζει στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο Νότης Μηταράκης. Φωτογραφία: Eurokinissi

Μείωση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Όπως εξήγησε ο Νότης Μηταράκης η κυβέρνηση θα διορθώσει τις αδικίες του παρελθόντος κάνοντας ουσιαστικές αλλαγές. Επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε κάποιες κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί ως αποτέλεσμα του νέου νόμου. 

«Δε θα υπάρχει κανένας χαμένος από τη μεταρρύθμιση. Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα δουν μία σημαντική μείωση των εισφορών, κάτι το οποίο θα αποτελέσει κίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας».

Ασφαλιστικό: Αυξήσεις σε συντάξεις, μειώσεις σε εισφορές – Ποιοι ωφελούνται

Σύνταξη για άνεργους με «επιδότηση» εισφορών: Πώς γίνεται, ποιους αφορά

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, «με την ολοκλήρωση των απαραίτητων αναλογιστικών μελετών, θα ολοκληρώσουμε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να μην υπάρξει ζήτημα νέων προσφυγών και αναδρομικών».

Τέλος όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια του νέου επικουρικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους και πρωτοασφαλισμένους στην αγορά εργασίας από την 1 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Μηταράκης απάντησε: 

«Το θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη αναφορικά με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει εξελιχθεί πάρα πολύ σε σχέση με αυτό που υπήρχε, πριν από 10 ή 20 χρόνια.Επιπλέον, την εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού θα επιβλέπουν αυστηρά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον είναι πολύ πιο ασφαλής και πολύ πιο εμπεριστατωμένη η εποπτεία που θα ασκείται πάνω στα επενδυτικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, τον βαθμό κινδύνου των επενδυτικών προϊόντων θα τον επιλέγει ο ίδιος ο ασφαλισμένος, βάσει των ατομικών του αναγκών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top