Χρεώσεις τραπεζών: Ποιες «παγώνουν» και ποιες θα συνεχίσουν να ισχύουν

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις εντός της ημέρας

ATM τραπεζας

Σε «πάγωμα» των χρεώσεων, που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, για μία σειρά από συναλλαγές, που θα ίσχυαν από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, σε εφαρμογή των των δεσμεύσεων, που είχαν αναλάβει εκπρόσωποι των τραπεζών κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να γίνουν σήμερα.

Ήδη, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσημα το «πάγωμα» των παρακάτω χρεώσεων και αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογα δρόμο και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες:

Παίρνουν πίσω οι τράπεζες τις αυξήσεις στις χρεώσεις συναλλαγών!

Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ τρίτων εντός Ευρωζώνης και εκτός Ευρωζώνης. Επρόκειτο να ισχύσει από χθες, 31 Οκτωβρίου 2019. 

Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ. Επίσης επρόκειτο να ισχύσει από χθες.

Επανέκδοση PIN. Είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από τις 30 Νοεμβρίου 2019.

Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης χρεωστικών καρτών. Είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στη συνέχεια της ημέρες, η Eurobank εξέδωσε ανακοίνωση, όπου έκανε γνωστό ότι καταργεί την προμήθεια για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε άλλες 14 απομακρυσμένες περιοχές, ενώ παράλληλα με άμεση ισχύ από σήμερα, προχωρεί στην κατάργηση της προμήθειας επανέκδοσης προσωπικού κωδικού PIN χρεωστικών καρτών.

Μάλιστα, αναφέρει πως αναγνωρίζοντας την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πελάτες της, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κατάστημα ή ATM Eurobank, έχει προχωρήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο στην κάλυψη της χρέωσης Direct Access Fee (DAF) σε 16 απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα: Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλος, Φούρνοι, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη.

Όσον αφορά τις συναλλαγές που έγιναν από 1η Αυγούστου στις περιοχές αυτές, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να επεκτείνει την απορρόφηση του εν λόγω κόστους σε επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με άμεση ισχύ. Αυτές είναι οι: Λέρος, Νίσυρος, Χάλκη, Ικαρία, Αγαθονήσι, Ανάφη, Κίμωλος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Μεγανήσι, Μέθανα, Αγκίστρι, Κέα και Ελαφόνησος.  

Ποιες χρεώσεις συνεχίζουν να ισχύουν

Θα συνεχίσουν να ισχύουν χρεώσεις, όπως:

– Η εφάπαξ συνδρομή μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης χρεωστικών καρτών σε περίπτωση απώλειας αυτών, που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2018.

– Οι χρεώσεις για την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ τρίτων εντός Ευρωζώνης.

Σε εκκρεμότητα, πάντως, παραμένει το ζήτημα της επιβολής προμήθειας σε περίπτωση που κάποιος κάνει ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ τράπεζας διαφορετικής από αυτήν, στην οποία διατηρεί τον καταθετικό του λογαριασμό.

Πρόκειται για χρεώσεις ύψους 2,5 - 3 ευρώ ανά συναλλαγή που ξεκίνησαν να επιβάλλονται από φέτος το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να καταργηθεί η παραπάνω επιβάρυνση στις περιοχές, όπου είναι εγκατεστημένο μόνο ένα ΑΤΜ (μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top